Gazdasági válság, infláció, bedőlő hitelek, elszegényedés - ezek a fogalmak sajnos a mindennapjaid részévé váltak. Amíg csak hallasz róluk – szerencsésnek mondhatod magad, de amikor már a saját bőrödön tapasztalod a hatásukat – azonnali vészforgatókönyvre van szükséged ahhoz, hogy ne hagyd magad azon a bizonyos lejtőn lefelé elindulni.  Persze így is előfordulhat, hogy elkerülhetetlen lesz némi „csúszás", de korántsem mindegy, hogy hol leszel képes megkapaszkodni, és szinten tartani magad.  Ne várj a csodákra: amit csak lehet tégy meg az ellehetetlenedés ellen. Hogyan? Például elkezdheted a spórolást tudatos vásárlással.

Készítsd el a családod költségvetését!

Az első lépés egyszerű: készítsd el a család költségvetését. Az egyik oldalon ott állnak a bevételeitek (szülők keresete, juttatások, stb.), a másikon a kiadások (ez már nehezebb feladat). Szedd össze az összes számlát (víz, villany, fűtés, telefon, közös költség, hitelek, biztosítások, stb.), de ne felejtsd ki, az autót és annak a járulékos költségeit, a ruhaneműket, a tanszereket, gyógyszereket, tisztítószereket, kozmetikumokat sem, mert ezek is jelentős tételt képviselnek. Végül határozd meg a havonta szükséges alapvető élelmiszerek és italok árát, s ezt is add a kiadási oldalhoz.

Igen. Megdöbbentő lesz a végeredmény (holott a váratlan kiadásokkal még nem is számoltál), és kijózanítóan fog hatni rád: egyételmű, hogy változtatnod kell.

vásárlás

Az üzletek széles kínálatát látva nem nehéz kísértésbe esni, pláne, ha nem egyedül vásárolsz – fotó: pixabay.com

Határozd meg azon tételeket, aminek a költségein tudsz csökkenteni!

Most következik a spórolási hadjárat legizgalmasabb része - azon tételek meghatározása, amelyek költségeiből valóban lehet és tudsz is lefaragni. Korábban már írtunk arról, hogy miként lehet spórolni a villanyszámlán, takarékoskodni a földgázzal, vagy a konyhában.

A sok hasznos és praktikus tanácsot érdemes újra elolvasnod és alkalmaznod. A segítségükkel ugyanis realizáni tudod a víz, a gáz-, az elektromos energia felhasználásotokat, aminek a havi számlákban meg is lesz az eredménye.

Óriási a jelentősége ennek a rezsicsökkentés csökkentése után.

Hogyan spórolj a bevásárlásokon?

A bevásárlás az előzetes tervektől való "elcsábulások" legfőbb okozója: a hivogató árubőség láttán nem nehéz kicsúszni a családi büdzséből. Ez persze alaposan felborítja a nagyon alaposan kidolgozott forgatókönyvet. Már, ha hagyod... Lássuk, miként tarthatod kordában a bevásárlásra fordított költségeket!

 • Alapszabály: amikor vásárolni indulsz, pontosan tudd, mire van szükséged. Bármennyire is macerásnak tűnik - javasolt már jó előre eltervezned a családod heti/havi menüjét, összeírnod a szükséges alapanyagokat, majd ehhez szigorúan tartani is magadat.
 • Kutatsd fel a közeledben azokat a helyeket, ahol a legolcsóbban szert tehetsz a listán szereplő dolgokra. Ebben nagy segítségedre lehet az internet, ahol a bevásárlóközpontok akciós ajánlatai naprakészen megtalálhatóak, de semmiképpen se feledkezz meg a helyi piacokról sem, ahol viszont mindig friss és szép, hazai termelőktől származó szezonális árukat válogathatsz össze – gyakran olcsóbban, nem is beszélve az alkudozás örömeiről. Előny, hogy itt nagyobb tétel vásárlása esetén még engedményt is kaphatsz.
 • Készítsd el otthon a dzsemeket, lekvárokat, befőtteket, savanyúságokat. Szezonban minden alapanyag olcsóbb, - a szedd magad akciókat is érdemes figyelni - a házilag elkészült termékek pedig lényegesen finomabbak, mint a boltiak. Léteznek olyan befőzési eljárások is, amelyekhez még tartósítószer sem kell.

piac

Ne feledkezz meg a helyi piacokról sem – fotó: pixabay.com

 • Ha idő hiányában mégis a „mindent egy helyen"- elv mellett döntesz, és a szupermarketek bevételeit növeled, akkor légy résen, hiszen vásárlásra ösztönző csapdák hada vár majd rád, amelyeket, ha nem szeretnél túlköltekezni érdemes kikerülni. Pár példa erre:
  • az üzletbe belépve lerohannak a „leértékelt" termékek;
  • végig kell járnod az egész boltot ahhoz, hogy eljuss a pékárukig – miközben kihagyhatatlan ajánlatokkal ösztönöznek arra, hogy vásárolj
  • a hatalmas bevásárlókocsi alján elvesznek a heti vacsorák hozzávalói, ezért ellenállhatatlan vágyat érzel arra, hogy te is jól telepakold minden finomsággal;
  • a bőség birodalmában halk zene teszi kellemessé az utunkat
 • Az üzletláncok bevált trükkje, hogy a polcokon középre helyezik el a legdrágább termékeket. Ezért érdemes az alsó és felső polcokat is végignézni, ahol általában a saját márkás és az olcsóbb márkás termékek kapnak helyet. Ezek éppen olyan jók, csak nem kell a világmárka árát megfizetni.
 • Soha ne indulj üres gyomorral, éhesen vásárolni, mert könnyebben megvehetsz olyan élelmiszereket is, amire nem igazán futná a keret.
 • Ha ásványvizeket, üdítőitalokat szeretnél vásárolni érdemes elgondolkodnod azon a tényen, hogy a „sima" csapvíz a legoptimálisabb mennyiségben és összetételben tartalmazza a szervezetünk számára fontos ásványi anyagokat.  Viszont a cukrozott, vagy édesítőszerrel felnyomott üdítők nem nevezhetőek nélkülözhetetlennek.
 • Általában jobban jársz, ha mindenből a nagyobb kiszerelést választod.  Például egy egész rúd szalámi olcsóbb, mint az ugyanannyi súlyú, 10 dekánként vákuumfóliázott változata. Hazaérve darabold akkora szeletekre, amennyire egyszerre szükségetek lesz, csomagold be, és fagyaszd le. Így amikor kell, csak elő kell venned,  ki kell olvasztanod – semmit sem veszít az értékéből. Ez persze csak akkor jelent spórolást, ha a lefagyasztott élelmiszert mind el is fogyasztjátok.

 • Nagyban megy a pazarlás a hazai háztartásokban is: sokszor dobunk ki még fogyasztható élelmiszereket csak azért, mert ráuntunk, közeledik a szavatossági határidő lejárta, elfeledkeztünk róla, nem szeretjük, stb. Ezért - főként a gyorsan romló élelmiszerekből,  vagy a fagyasztást nem jól viselő termékekből  - mindig csak annyit vásárolj, amit frissen el is fogyaszt a család.
 • Sok helyen adják olcsóbban a szárazabb kenyeret, kiflit. Sokat spórolhatsz azzal is, ha néha ilyeneket is veszel, majd otthon – felhasználás előtt átmelegíted - újra olyanná válnak, mintha frissek lennének.
 • csökkentett áru termékek között is érdemes szétnézni -  ide általában a rövid lejáratú vagy csomagolássérült, de fogyasztható élelmiszerek kerülnek. Lényegesen olcsóbbak, azonnal felhasználva, elfogyasztva sokat lehet spórolni velük. Jó példa erre az enyhén barna túlérett banán, a normál változat töredékéért, ami felhasználható süteménybe, turmixokba,
 • A süteményeket jóval olcsóbb otthon elkészíteni, mint készen megvenni. Rengeteg jó recept létezik, amit érdemes kipróbálni, ráadásul a házi változatban pontosan tudod, hogy mi van.

vásárlás

A vásárlás során sok pénzt meg lehet takarítani némi tudatossággal – fotó: pixabay.com

Gazdasági válság, infláció, bedőlő hitelek, elszegényedés - ezek a fogalmak sajnos a mindennapjaid részévé váltak. Mostmár csak az a kérdés, hogy mit tudsz tenni annak az érdekében, hogy elkerüld a kedvezőtlen hatásait.