Néhány hete körtelefonban megkérdeztük a hazai műtrágya-kereskedőket, meddig emelkednek még az árak és kell-e a gazdálkodóknak műtrágyahiányra számítaniuk. A kereskedő cégek, bár általánosan elmondható, hogy megemlítették a szállítás és az inputanyagok beszerzésének akadozását, optimistán nyilatkoztak. Az árak ugyan emelkednek, mondták, de az ő kínálatukban ott lesznek a megszokott termékek. A helyzet azóta valószínűleg súlyosbodott, mert mára tagadhatatlanná vált, hogy bizony műtrágyaellátási válsággal néz szembe a mezőgazdaság.

Bige László, a Nitrogénművek Zrt. elnök-vezérigazgatója a Portfóliónak nyilatkozta, hogy még ezen a héten leállhat a cég műtrágya gyártása, ugyanis a földgáz ára meredeken emelkedik, beszerezhetősége pedig egyre nehézkesebb. Hogy végül leállítják-e a gyártást, és ha igen, mikor, azt az Agroinform érdeklődésére sem tudta pontosan megmondani, a helyzet napról napra változik.
Bige László

Bige László, a Nitrogénművek Zrt. elnök-vezérigazgatója – fotó: MTI/Balázs Attila

Európa-szerte leállt gyárak

A vezérigazgató az Agroinform-hu-nak elmondta, szerinte a probléma alapja az, hogy

"az egész régióban vannak gyárak, amelyek állnak különböző okokból, vagy csak félkapacitáson termelnek. Ezeket a kiesett, most már sokszázezer tonnákat, nincs honnan pótolni.

Ezen túlmenően a magyar piacon az ezév júniusától jövő év május 31-ig – amíg a műtrágya-felhasználási szezon tart – szükséges műtrágyamennyiség nem áll rendelkezésre. A felhasználandó mennyiség 18%-a van meg. Ezt még NPK-ban el lehet viselni, mert legfeljebb kevesebbet használnak fel a termelők. Ellenben, ha nitrogénműtrágyából használnak kevesebbet a gazdálkodók, az azt jelenti, hogy a következő évben akár tömegesen tönkre is mehetnek, mert a termelési önköltségek olyan magasak, hogy ha nincs meg a megfelelő termésmennyiség, akár magas terményárak mellett is veszteséges lesz a termelés."

A költségek növekedésén túl, sokkal nagyobb probléma lehet az előző év szintjétől elmaradó tápanyag-utánpótlás. A napjainkban elvárt, hektáronkénti 8-9 tonnás búza- és 10-12 tonna feletti kukoricahozamok elérhetetlenek lesznek – ezt már Bige Zoltán stratégiai igazgató jelentette ki a Nitrogénművek által kiadott közleményben.
műtrágya

Bige László elmondása szerint a szükséges műtrágyamennyiségnek csak a töredéke áll rendelkezésre Magyarországon. – fotó: Agroinform.hu/Gáspár Elizabet

Bige László szerint a műtrágyapiac átáll egy új működési struktúrára. "A műtrágya ára az elmúlt tíz évben szinte nem emelkedett. A bérek és az adók viszont azóta már a többszörösére nőttek. Most megemelkedtek a terményárak is, és az igény is a termények iránt. Az olajos magvak, a kukorica, vagy bármely gabona ára óriásit nőtt, de ez még csak az induló ár, ennél sokkal drágábbak lesznek" – tette hozzá.

"A műtrágya árának és a terményáraknak a növekedését tulajdonképpen a végfelhasználók, a kenyér- és húsfogyasztók fogják megfizetni. Ez az egész világon így van.

Műtrágyában azt a mennyiséget, amit mostanáig nem gyártottunk le – mi is álltunk ebben az évben egy javítás miatt egy hónapot – nem lehet behozni. 120 ezer tonna csak a mi kiesésünk. A románok kiesése 300-400 ezer tonna, a bolgároké úgyszintén. A csehek visszaterhelve működnek, az angolok bezárták mindkét műtrágyagyárukat, a Yara 40%-kal visszaterhelte kb. 19 európai gyárát. Ezt nem lehet visszapótolni, tehát egy dologban biztosak lehetünk: a hiány kódolt.

Nem az lesz a kérdés, hogy mennyibe kerül, a műtrágya hanem hogy van-e vagy nincs."

Logisztikai problémák

Bige Zoltán stratégiai igazgató a cég közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi helyzetre az Európán kívülről érkező műtrágyaimport sem megoldás, a termék rendkívüli szezonalitása és a növekvő logisztikai kihívások miatt. Az európai import az árakat sem tudja kordában tartani egy erősen keresleti piacon, hiszen az európai árakat a legmagasabb költségű európai gyártó fogja meghatározni, ezzel maximalizálva az Európán kívüli gyártók árrését.

Az Agroinformnak Bige László ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy "ha valahol a világban még lennének készletek, amik egyébként nincsenek, azt sem lehetne elszállítani. A műtrágya egy nagy mennyiségű, kis árú termék, a szállítási költsége borzasztóan befolyásolja az árát. Amit még nem szállítottak ide és nem vettek meg, arra nincs kilátás, hogy a keletkezett hiányt pótolja."

Mik a kilátások, mit tehet egy gazda?

"Vegye meg, ami elérhető. Ne gondolkodjon, hogy milyen drága, mert nincs az a magas ár, aminél holnap nem lesz sokkal magasabb. Kilátástalanság van, nem tudom megmondani, hol a folyamat vége" – tanácsolja Bige László.

A szakemberek már látják a problémát, de egyelőre kevesen adnak hangot aggodalmuknak. Számos EU-tagállam már intézkedéscsomagot készít elő a helyzet kezelésére. Magyarországon erről egyelőre nem esik szó.

Valóban már ezen a héten felfüggeszthetik a gyártást a Nitrogénműveknél?

Az elnök-vezérigazgató még nem tudja eldönteni. Figyelik a piacot, elemzik a függőlegesen emelkedő árakat. Számításai szerint másfél millió tonna műtrágya hiányzik Magyarországról, amelyet kormányzati segítséggel tudnának előállítani. Enélkül viszont kritikus a helyzet, amely be fog gyűrűzni a magyar lakosság fogyasztói költségeibe is.

"Fizetjük a Magyar Stratégiai Gáztárolónak a díját, éves szinten kb. egymilliárd forintot. Jogosultak lennénk kapni emiatt gázt. Írtunk egy levelet Nagy István agrárminiszter úrnak, amelyben kértük a segítségét, hogy el tudjuk látni gond nélkül a teljes magyar mezőgazdaságot műtrágyával. Most még időben vagyunk. Jövő tavasszal pedig visszaadnánk ezt a gázmennyiséget, amikor csökkennek az árak. Egyelőre nem kaptunk a levelünkre választ."

Minden mindennel összefügg

A villamosenergia ára is emelkedik, ami szoros összefüggésben áll a műtrágyaárakkal. "A villanyáram ára tavaly 45 euró volt megawattóránként, most 258 euróba kerül. 28 eurót emelkedett egyetlen nap alatt" – mondta Bige úr. – "A szén-dioxid emisszió árával kívánja az Európai Unió szabályozni a szén-dioxid-kibocsátást, ezért tavaly 3-4 eurót kellett fizetni, most 64 eurót. Tehát minden egyes tonna műtrágyához még 64 euró ebből a kvótából hozzászámolandó. Tudni kell még erről, hogy az egész világ harcol, hogy az üvegházhatású gázok termelését visszaszorítsa. Magyarország az egyetlen európai uniós ország, ahol két helyen is termelnek ki a földből szén-dioxidot, ahelyett, hogy megszüntetnék ennek a bányászatát. Német cég végzi, ha otthon csinálnák, azonnal börtönbe csuknák őket."

földgáz csap

Elszálltak a földgázárak, a mezőgazdaságot is súlyosan érinti a drágulás – fotó: Pixabay

"A műtrágya- és az energiaárak növekedésével arra lehet számítani, hogy az élelmiszerek, különösen az alapélelmiszerek (pl. a liszt) ára ezáltal – az üzemanyag, a vetőmag, a növényvédő szerek drágulásával – meg fog duplázódni. Lehet, hogy a fogpiszkáló árával az inflációs ráta ki fog jönni néhány százalékra, de az alap élelmiszerárak 100%-kal fognak emelkedni."

Jövő tavaszra visszahúzódnak az árak?

Az igazgató szerint lesz némi csökkenés, bár teljesen nem fognak visszaállni az árak a korábbi szintre, mert az Európai Unió meglátása szerint rossz beszerzési politikát folytatott, és az oroszok nem szállítottak Ukrajnán keresztül. "Nagy mennyiség van elakadva. A német vezeték engedélyezése is késett, ott is van elakadás, illetve a tavalyi alacsony gázárak miatt Norvégiában és máshol is elvégeztek olyan nagy átalakításokat, javításokat, amelyeket régóta nem. Ezekkel mind csökkent a gáz mennyisége és a gázkészlet Európában. Tehát ezek is hozzájárulnak a mostani helyzethez, de a tavaszi árat már ez nem fogja befolyásolni, így várható némi árcsökkenés.

Az országokat a jelenlegi szituáció arra fogja kényszeríteni, hogy használjanak kevesebb gázt, mert a lakosság nem fogja tudni kifizetni az otthonában a fűtést. Nem csak Magyarországon, Európában."

Minden idők második legmagasabb gázára

"1427 dolláros ezer köbméteres földgázár érvényes a mai napon. Ez majdnem háromszorosa a valaha volt történelmi legmagasabb árnak, amely 2010-ben volt."

Az Európai Műtrágyagyártók Szövetsége az Európai Bizottsághoz és a tagállamok hatóságaihoz fordult a műtrágyapiacon kialakult kritikus állapot azonnali kezelésével kapcsolatban. A felhívás, amelyet a Nitrogénművek is támogat a következő linken érhető el: https://www.fertilizerseurope.com/newsevents/press-releases/