Az agriculture.com hírportál cikke az USA mezőgazdasági birtokszerkezetét elemezve megállapítja, hogy az országban 2022-ben 1,9 millió farm működött, ami a legalacsonyabb szintet jelentette 1850 óta, amikor az országhoz még csak 31 állam tartozott.

farm

A problémát nem maga a farmok számának apadása, hanem annak felgyorsulása és a farmerek elöregedése jelenti – fotó: pixabay.com

A hivatalos statisztikai adatok szerint, a farmok száma 1935-ben volt a legmagasabb az országban, a legnagyobb csökkenés az 1970-es évek eleje óta következett be (mintegy 600.000 farm tűnt el).

A termelés koncentrációja az USA-ban és világszerte egy egészséges, illetve természetes jelenségnek tekinthető, ami a mezőgazdasági munka hatékonyságának növekedésével függ össze.


A problémát nem maga a farmok számának apadása, hanem annak felgyorsulása és a farmerek elöregedése jelenti.

Az utóbbi probléma ugyanis magában rejti azt a veszélyt, hogy a munkatermelékenység növekedése nem lesz képes pótolni az elöregedő gazdák kieső munkateljesítményét.

Ennek kiegyensúlyozására, illetve megelőzésére egyre nagyobb számban jönnek létre a profitszerzést a környezetvédelem és lakosság ellátása elé helyező megafarmok, ami maga után vonja azoknak a kisebb (családi) birtokok felszámolódását, amelyek a fogyasztók érdekeit jobban ki tudják szolgálni.