Szeptembertől a tojástermelők nettó 10 Ft/db-os termelői áremelésre kényszerülnek a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége közleménye szerint. A szervezet emlékeztet, folyamatosan nőnek a költségek, így a gazdák nem tudtak mit tenni, árat kell emelni – írja a penzcentrum.hu

tojás

Emelkedni fog a tojás ára – fotó: pixabay.com

Az aszály szűkössé tette a takarmányellátást

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége bejelentette, hogy a folyamatosan növekvő termelési költségek fedezése, a termelők életben maradása, és a biztonságos hazai ellátás érdekében a tojástermelők szeptembertől nettó 10 Ft/db-os termelői áremelésre kényszerülnek.

Az Európát sújtó aszály, mely Magyarország nagy részét is érintette, nemcsak drágította a termelést, hanem szűkössé tette a takarmányellátást. Emellett a szomszédban dúló háború miatt bekövetkezett drasztikus energiaár-emelkedés szintén nehezíti az ágazatban működő gazdák helyzetét

- írták közleményükben.

A tojástermeléssel foglalkozó gazdálkodók reményüket fejezik ki azzal kapcsolatban, hogy ezt az áremelkedést nemcsak a vásárlók, hanem a kereskedelmi szereplők, üzletláncok is elfogadják, és fontosnak tartják, hogy hazai termelésből származó, jó minőségű tojással lássák el a hazai fogyasztókat. Hozzátették, hogy a tojás még így is a legolcsóbb fehérjeforrásunk lesz, miközben az áremelkedése más alapélelmiszerekéhez képest jelentősen elmarad.

Drasztikusan megemelkedtek a költségek

1901 óta 2022 első hat hónapja volt a legszárazabb első félév hazánkban. Az ország területének jelentős részén súlyos vagy nagyfokú az aszály - míg 2020-ban 3 százalék, 2021-ben már 70 százalék volt az aszállyal érintett területek aránya, ami 2022-ben előreláthatólag még nagyobb lesz. Az állattartóknak számolniuk kell azzal, hogy a szárazság magával hozza a takarmányárak  drágulását is.

Drasztikusan növeli a gazdák működési költségeit a jelentősen megemelkedett energiaár, ami a gazdaságokat szinte túlélési működésre kapcsolja át. Az óriásira nőtt termelési költségek miatt a termelőkben felmerül a kérdés, hogy megéri-e új állományokat termelésbe állítani, illetve, hogy a termelést a jelenlegi költségszinten meddig képesek finanszírozni.

Továbbra sincs tojáshiány, az ellátás biztosított

A magyar tojás kiváló minőségű, élelmiszerbiztonsági szempontból megbízható, a rövid ellátási lánc pedig a legkisebb környezetterheléssel biztosítja az állandó kínálatot, viszont az ellátás határához közelít a hazai szektor

- hangsúlyozta  a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke, Prof. Dr. Sütő Zoltán.

Európa más országaiban is hasonló problémákkal küzdenek a gazdaságok, és az euró/forint árfolyam sem kedvez az importnak, így arra nem számíthatunk, hogy a saját termelésen felül olcsón hozzá tudunk jutni import tojáshoz

- tette hozzá a szakember.

tyúkok

A termelőkben felmerül a kérdés, hogy megéri-e új állományokat termelésbe állítani – fotó: pixabay.com

A tojásárak emelkedése még mindig minimális

A szövetség arra emlékeztet mindenkit, hogy ha visszatekintünk az elmúlt öt év termelői tojásárára, akkor kideról, hogy a termelők súlyosbodó terhei ellenére is csak minimális volt a növekedés.

Míg 2018. januárjában a csomagolóhelyi ára egy darab M-es tojásnak nettó 31,92 Ft/db volt, addig 4 év alatt - azaz 2022. júniusára ez az ár mindössze 9 forinttal emelkedett.

Az elmúlt években (2018. januártól 2022. júliusig) - összevetve olyan más alapélelmiszerekkel, mint a kenyér, a vaj vagy a tej - a tojás fogyasztói átlagára emelkedett a legkevésbé. A vizsgált időszakban a 10 darabos tojás fogyasztói átlagára 17,4 százalékkal emelkedett, míg a tej 51,9 százalékkal, a kenyér 144,8 százalékkal, a vaj 64,7 százalékkal kerül többe.

A tojás és a belőle elkészíthető ételek a mostani költségnövekedés mellett is olcsóbb megoldást kínálnak a családoknak, mint más, drasztikusan dráguló alapélelmiszerek.

A tojás még most is az egyik legolcsóbb fehérjeforrásunk

A tojás a szeptemberi termelői áremelés után is az egyik legolcsóbb fehérjeforrás marad a szövetség véleménye szerint. Ugyanis az anyatejen kívül egyedül a tojásnak 100 a biológiai értéke. Optimális mennyiségben és arányban tartalmazza a telített- és telítetlen zsírsavakat, és az esszenciális aminosavakat.

D-vitamin tartalma kifejeztetten jelentős, mert ezt a létfontosságú vitamint a tőkehalmáj után a tojássárgájában találhatjuk meg a legnagyobb mennyiségben. A D-vitamin legalább akkora szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, mint a C-vitamin.