Az USA évenkénti kukoricatermésének jelentős része exportra kerül, ami azt jelenti, hogy az USA kukoricatermésének ingadozásait a felhasználók világszerte megérzik. A járvány előtt – az ország takarmány- és etanoligényének pontos ismeretében – könnyű volt kiszámítani, hogy mennyi az exportálható mennyiség, ez viszont most a hústermelés komoly zavaraira való tekintettel meglehetősen bonyolult – írja az agriculture.com.

Az USA kukoricatermésének ingadozásait a felhasználók világszerte megérzik – fotó: Shutterstock

Az USA-ban a vetés elhúzódása miatt jelenleg nagyon nehéz pontosan felbecsülni a várható termés mennyiségét. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) májusi jelentésében a korábbi becslését felfelé (mintegy 390 millió tonnára) módosította, egyelőre azonban nem ismert az etanol célú felhasználás alakulása, bár annak az elmúlt évihez viszonyított 15-20 százalékos emelkedésére lehet számítani, a viszonylag alacsony ásványolaj árak azonban ennek gátat szabhatnak.

Az USA takarmány célú belső felhasználása is várhatóan növekedni fog, mivel a 2019. évi  szint nagyon alacsony volt, másrészt az amerikai kereskedők számára a jelenlegi, nyomott (13 év óta legalacsonyabb szinten mozgó) árak ráfizetést jelenthetnek.

Az USA tartalékkészletei előreláthatólag az 1987/88. évi szezon óta a legmagasabb szintre növekednek – fotó: Shutterstock

A belső felhasználás azonban – az állatállomány és a hústermelés csökkenésére való tekintettel – szinte biztosan a legutóbbi ötéves átlag alatt marad. Mivel a várható termés a belső felhasználásnál nagyobb arányban nő, az USA tartalékkészletei előreláthatólag az 1987/88. évi szezon óta a legmagasabb szintre (1,2 milliárd bushelre, azaz több mint 30 millió tonnára) növekednek.

Az egymásnak ellentmondó tendenciák miatt a fenti becslések pontossága vitatható, a jelenlegi állás szerint azonban az USA kukorica exportja mintegy 60-61 millió tonnára tehető.