Egy kolumbiai székhelyű, trópusi növényekkel foglalkozó kutatóközpont munkatársai és több nemzetközi szakértő szerint a jövőben mesterséges intelligencia és génszerkesztés segítségével el lehet érni, hogy a fontosabb termesztett növények gyökerei a jelenleginél sokkal mélyebbre (mintegy 2 méterre) hatoljanak a talajba.

Erre különösen a DRO1 gén 2013. évi felfedezésének köszönhetően nyílik lehetőség, amely a gyökérszögeket úgy szabályozza, hogy azok ne vízszintesen szétterülve, hanem függőlegesen lefelé növekedjenek.

gyökér

El lehet érni, hogy a fontosabb termesztett növények gyökerei a jelenleginél sokkal mélyebbre hatoljanak a talajba – fotó: pixabay.com

Az ilyen gyökerek több tápanyagot és vizet képesek felvenni a mélyebb rétegekből, és kevésbé érzékenyek a sekély rétegekben lakó mikrobák támadásaival szemben.

Szakértők szerint a nagyobb gyökérmélység jelentősen mérsékli a talaj széntartalmának a légkörbe jutását is, mivel az ilyen növények kevesebb talajbolygatást igényelnek, és így a vízhiány leküzdése mellett „a szén csapdában marad".

Ennek azért van különösen jelentősége, mert a FAO szerint 2020-ban a Föld légkörébe már 16 milliárd tonna szén-dioxiddal egyenértékű, üvegházhatású gáz került, ami 9 százalékkal meghaladta a húsz évvel korábbi mennyiséget.


Ezzel kapcsolatban Angela Fernando, az Alliance of Bioversity International konzultánsa és munkatársai a Molecular Plant folyóiratban megjelent cikkükben kifejtették, hogy a talaj széntartalmának visszatartásával a gazdálkodók elérhetik az élelmiszer-termelés növelését, illetve a globális nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást, és az éghajlatváltozás hatásainak hatékony kezelését.

Forrás: phys.org