Az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottsága határozottan kiállt amellett, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) megújítása keretében új típusú kockázatkezelő eszközöket kell alkalmazni – írja a raiffeisen.com. Ugyanakkor az EU költségvetésében nagyobb rugalmasságra van szükség, hogy válsághelyzetben könnyebben lehessen a pénzeszközöket a leginkább hátrányt szenvedő területekre átcsoportosítani.

Az EP javaslatai szorosan kapcsolódnak az EU Bizottság november elején közzétett, hosszabb lélegzetű tanulmányához, amely a farmerek jövedelemstabilizálásával és a kockázatkezeléssel foglalkozik. Mindkét Fórum megállapítja, hogy a KAP mindeddig csak utólagosan kezelte az agrárpiac ingadozásait és válságait, viszont előre támogatást fizetett azoknak is, akik normál piaci körülmények között megfelelő nyereséget tudtak volna kigazdálkodni.

kap

Azok is kapnak támogatást, akik normál piaci körülmények között is nyereségesek lennének – fotó: Shutterstock

A jövedelemstabilizáló, válságmegelőző és kockázatkezelő eszközök, illetve intézkedések kidolgozása az EU Bizottság feladata. Az Európai Parlament által kidolgozott javaslat hangsúlyozza, hogy ennek keretében felül kell vizsgálni az agrártermelők, feldolgozók és forgalmazók közötti szerződéses kapcsolatokat, biztosítva a megtermelt nyereség igazságos, illetve teljesítményarányos elosztását.

A kockázatkezelő eszközöknek ki kell terjednie a termelőknek a piac helyzetéről és előrelátható változásairól szóló folyamatos tájékoztatására, valamint a piactorzító hatások (spekulációk) kiszűrésére és megakadályozására, illetve a kockázati alapok képzésére.