Már tart a hazai dinnyeszezon, ami idén várhatóan hosszabb lesz a megszokottnál. A szezon kezdete óta a hazai üzletláncok egymás után jelentették be, hogy kizárólag magyar termelőktől felvásárolt görögdinnyét árulnak. Emellett a termésmennyiség lehetővé teszi, hogy az egyes áruházláncok közép-európai boltjaiba is eljusson a magyar gyümölcs – írja a Magyar Nemzet.

Július közepétől a magyar görögdinnye nemcsak hazánkban elérhető – fotó: Pixabay

A Lidl üzleteiben tavaly már öt ország – Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovénia és Szlovákia – vásárlói juthattak hozzá a magyar dinnyéhez. Július közepétől csak magyar görögdinnye lesz kapható a Tesco zöldség-gyümölcs osztályain is.

A lap megkeresésére az üzletlánc közölte, összesen hétezer tonna mennyiséggel számol itthon. Emellett a egész Közép-Európában magyar görögdinnyét kínál vásárlóinak. Így várhatóan nyolcezer tonna magyar dinnye kerül a Tesco cseh, szlovák, és lengyel áruházaiba.

Mint mondták, tizenhat éve állnak kapcsolatban az 52 békés megyei termelőt tömörítő Dombegyházi Euro Tész Kft.-vel, ami lehetővé teszi számukra, hogy mindegyik közép-európai Tesco áruház polcaira kerüljön magyar dinnye.