A sertéshúsból készült étel a családi és a társadalmi ünnepek, vendégváró asztalok egyik fő fogása, nem véletlenül. A vörös húsok szerepe táplálkozásunkban vitathatatlan, ennek ellenére az elmúlt 20 évben 30%-kal csökkent például a sertéshús fogyasztása és fejenként mindössze 25 kg sertés kerül az asztalra évente. Holott a jó minőségű sertés nagymértékben tartalmaz ásványi anyagokat, fehérjéket és B-vitamint, valamint vastartalma is igen számottevő.

Az Agrármarketing Centrum (AMC) éppen ezért a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és terméktanáccsal szakmai együttműködésben, kóstoltató és médiakampányokkal egyaránt évről évre ösztönzi a sertéshús fogyasztását és a jó minőségű sertéstermékek vásárlását.

2016-ban az összes vörös húsféle közül a sertéshúsból vásároltak a legtöbbet, éves szinten, egy főre jutóan 2,2 kilogrammal többet, mint egy évvel korábban.

A számok kedvező alakulásához a tapasztalatok szerint az is hozzájárul, hogy az AMC minden évben újszerű megoldásokkal igyekszik népszerűsíteni a sertéshús fogyasztását. A 2018-as év tavaszi kampánya során például nem csak televíziós és rádiós hirdetésekben, valamint nyomtatott és online újságok oldalain találkozhatnak az „Egy kiváló minőségű sertéshús - minden ízében különleges” szlogen alatt futó kampány üzenetével, hanem a Széll Kálmán téren egy különleges látványelemekkel, makettekkel és kivetítővel díszített buszmegálló is várja a 22-es buszra várakozókat.

sertés

Már látszanak a sertésstratégia eredményei

A fogyasztásösztönző kampányok sikeréhez nélkülözhetetlen a Kormány 2012-ben elindított célzott sertésstratégiája. Ennek keretében többek között fejlesztési támogatást kaptak a sertéshús feldolgozók, továbbá átfogó kutatási és fejlesztési programok, széleskörű bel- és külpiaci marketing akciók indultak a hazai sertéshús, ezen belül kiemelten a mangalica népszerűsítésére. Kiépült a sertéságazati információs rendszer, valamint a tenyésztést és a teljesítményértékelést segítő infrastrukturális beruházások valósultak meg.

Az uniós közvetlen támogatásban nem részesülő sertéságazat támogatása 6 milliárd forintról (a sertés állatjóléti támogatás növelésével és az anyakoca állatjóléti támogatás 2015. évi bevezetésével együtt) 17,1 milliárd forintra emelkedett. A rendezett piaci kapcsolatok kialakítása érdekében nyújtott csekély összegű (de minimis) támogatást a jövőben is fent kívánja tartani a Földművelésügyi Minisztérium.

sertés

A sertéságazat támogatása az elmúlt időszakban jelentősen nőtt – fotó: Shutterstock

2017-től 1,3 milliárd forintra emelkedett az állattenyésztési feladatok megvalósítására felhasználható összeg, amelyet a tenyésztőszervezetek vehetnek igénybe törzskönyvezési, teljesítményvizsgálati és tenyészérték-becslési feladataik végrehajtásához.

A nemzeti támogatások 2018. évben is a 2017. évi összeggel segítik az ágazat versenyképességének fenntartását.

A gazdasági mutatókhoz vitathatatlanul hozzájárult az is, hogy a Kormány 2016. január 1-től 5%-ra mérsékelte a sertés tőkehús ÁFÁ-ját, amely mérföldkövet jelent a feketegazdaság felszámolásában és a vásárlói tudatosság, fogyasztásösztönzés elősegítésében is.

A mangalica

Az utóbbi időben az ún. zsírsertések közé tartozó őshonos, göndör szőrű mangalica egyre nagyobb népszerűségnek örvend a fogyasztók körében. Húsának élvezeti értéke – zsírsavösszetételének köszönhetően – nagyobb, mint más fajtáké, valamint cink-, vas- és B1-vitamin tartalma is kedvező. Zsírszegényen elkészítve, megfelelő köretekkel – például salátával, párolt zöldséggel – tálalva a mangalica termékek is jól beilleszthetőek a kiegyensúlyozott étrendbe.