Stratégiai célok által vezérelve, két lépcsőben egyesíti kiemelkedő teljesítményű, komoly múlttal rendelkező mezőgazdasági vállalatait a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem. A MATE Agrárcsoport Kft. 2024. január 1-jei létrejöttével az agrárholding piaci jelenléte és versenyképessége is megerősödik, amely tovább serkenti a terjeszkedés lehetőségét.

MATE

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem főépülete – fotó: MATE

2024. január 1-jén a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem mezőgazdasági termeléssel foglalkozó vállalatainak cégcsoportba rendezése a tulajdonos döntésének megfelelően sikeresen megtörtént, amely jelentős mérföldkövet jelent az egyetem vállalati portfóliója életében. A MATE Agrárcsoport Kft. az együttműködés szellemét testesíti meg és az alma materre jellemző kiválóság iránti elkötelezettsége meghatározó lesz.

Az integráció első lépésében érintett vállalatok a Nagykunsági Tájtermesztési Kft., a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. érdi, ceglédi, sarródi és keszthelyi telephelyei, valamint a Kaposvári Campus Kft. iregszemcsei telephelye. Az integráció második szakaszában a ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt., a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. és a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. csatlakozik a MATE Agrárcsoport Kft.-hez, mint a megalakuló MATE agrárholding három leányvállalata, szintén még 2024-ben.


„A kialakuló agrárholding a szántóföldi vetőmag, szántóföldi növénytermesztés, gyümölcstermesztés, állattartás, élelmiszeripari kutatás, valamint zöldség- és zöldségvetőmag ágazatokat integrálja és vonja egy irányítás alá. E stratégiai lépés elsődleges motivációja az volt, hogy koherensebb, minden jelenlévő ágazatra kiterjedő stratégiát alakítsunk ki, bővítsük portfóliónkat és kihasználjuk a különböző egységeink között meglévő szinergiákat” – hangsúlyozta Dr. Gyuricza Csaba rektor.

„Úgy véljük, hogy vállalataink egyesítésével növelhetjük a hatékonyságot, előmozdíthatjuk az innovációt és mindannyiunk számára szilárdabb és fenntarthatóbb jövőt teremthetünk. Úgy értékeljük, hogy így fordíthatjuk hasznunkra a méretgazdaságossági előnyöket, indíthatjuk meg az üzleti diverzifikációt, szerezhetünk növekvő piaci részesedést és férhetünk hozzá új piacokhoz itthon és a világban egyaránt” – tette hozzá az intézmény vezetője.

„A MATE Agrárcsoport társ a mezőgazdaságban – így hangzik szlogenünk, amely összefoglalja közös küldetésünk lényegét. Ez tükrözi elkötelezettségünket az iránt, hogy nagyra becsült partnereinkkel együttműködve navigáljunk az agrárpiacokon, továbbá együtt fedezzük fel és ragadjuk meg a lehetőségeket és érjünk el sikereket a változó világban” – emelte ki Tóth Tibor vezérigazgató.

Hozzátette: az agrárholding az elkövetkező hetekben minden partnerével személyesen lép kapcsolatba, hogy megvitassa az átalakulás részleteit és válaszoljon az esetlegesen felmerülő kérdésekre.