Ez az ár 4-5 éve kiváló árnak minősült volna. Az olaszországi azonnali (spot) tej ára 2019. júliusában átszámítva 140 Ft/kg. Ez az ár jelentősen magasabb az ismert májusi havi hazai felvásárlási (98 Ft/kg) és a kiviteli (90 Ft/kg) árnál egyaránt.

Az idei első 7 hónap azonnali árának átlaga 19%-kal magasabb a tavalyi év azonos időszakához képest. Az utolsó 3 hónap alatt az áremelkedés 30%-ot meghaladó volt. Az olaszországi fölözött spot tej ár 2019. július közepén átszámítva 79 Ft/kg, amely ár több mint 70%-kal haladja meg a 3 hónappal korábbi, áprilisi árat. Az idei első 7 hónap átlaga 80%-kalmagasabb a tavalyi év azonos időszakához képest.

Ezen csalogató külpiaci árak miatt a hazai nyerstej árualap megvédéséhez, itthontartásához a termékpálya mindannyi szereplőjének összefogása szükséges.

Az EU28 súlyozott nyerstej átlagára (109 Ft/kg) illetve a regionális versenytársaink nyerstejára szintén magasabb a hazainál.

2019. évre az EU tejtermékei iránti nemzetközi kereslet fennmaradása és a kedvező időjárási körülmények feltételezésével is csak egy mérsékelt, 0.9-1.0%-os nyerstejtermelés-növekedés prognosztizálható. Az EU tejtermelése a tavalyi aszály miatti takarmánypiaci helyzet következtében 5 hónap visszaesést mutat. 2020-ra is csupán egy 0.9%-os növekedést jósolnak Európára.

tej

A regionális versenytársaink nyerstejára is magasabb a magyar áraknál – fotó: Agroinform.hu

Az USA, NZ, AU és Dél-Amerika termelése sem nő, így a világ összesítetttejtermelése immár hatodik hónapja csökken. A világpiaci helyzet kiegyensúlyozottnak tekinthető, mindazonáltal jelentősek a keresleti oldalt érintő bizonytalanságok (pl. Brexit, olajárak és az USA vámok). A globális keresletet jelenleg Kína mozgatja.

Az ASF (afrikai sertéspestis vírus) közvetett hatása miatt Kínának még nagyobb szüksége lehet a tej és tejtermék Európából származó importjára. Alig ért véget 2019. első nyári hónapja, máris két hőhullámon van túl Európa. A nyári hőstressz hatására megtermelt nyerstej mennyisége akár kétszámjegyű csökkenést is mutathat, csökkenthet a takarmányfelvétel és a tejzsírtartalom egyaránt.

A következő hónapokban a keresleti piac irányába mozduló trendek, a nyerstej-kínálat időjárás miatti csökkenése, a spotárak további erőteljes emelkedése várható.

Hazai viszonylatban az erősödő infláció, az inputköltségek drasztikus növekedése továbbra is igen súlyos kihívást jelent.

Ahogy a közlemény írja, a tejtermelők és a tejfeldolgozók is jelzik a terméktanács felé pl. a munkaerőköltségek és bérköltségek folyamatos emelkedését. Nem csak a megnövekedett minimálbér okoz gondot a munkaadóknak, mivel a magasabb keresetű dolgozók bérét is ugyanúgy emelni kell, hogy meg tudják tartani őket.

A tejiparból hiányzik a szakképzett munkaerő, amelynek pótlása szintén jelentős anyagi teher.

tej

A magyar tejipar munkaerőhiánnyal és növekvő inflációval küzd – fotó: Shutterstock

Kétszámjegyű ipari energiaár és egyéb költségnövekedésről (pl. szennyvíz, víz, fuvardíj, csomagolóanyag, alkatrész, tisztítószerek, vegyszerek, munkaruházat stb.) számolnak be tejpiac szereplői. A termelők és feldolgozók képtelenek hatékonyságukat, termelékenységüket, illetve az automatizálást a jelenleginél gyorsabb ütemben növelni.

A hazai feldolgozói átadói árak esetében azt látjuk, hogy pl. a 1.5%-os UHT tejek átadói ára 7 hónapja nem mozdul, 144-146 Ft/liter között ragadt, a trappista sajtoknál pedig 9 hónapja nem mozdultak el az árak az 1203-1241 Ft/kg közötti sávból. Tény, hogy két éve, 2017 nyarán is ezeket az átadói árakat láttuk.

Eközben az ágazatot felemésztő infláció mértéke 2019. év folyamán a korábbi éveket jóval meghaladó mértékű és folyamatosan növekszik.

A Terméktanács a kiskereskedelmi láncokkal kötött együttműködési megállapodásokban közvetve azt is vállalta, hogy a feldolgozó tagok kiszolgálják hazai tej és tejtermékekkel a kiskereskedelmi láncokat, így közvetve a lakosságot is. Ehhez és a hazai tejtermelők és feldolgozók életben tartásához (és fejlesztéséhez) együttműködés szükséges, mely az ágazat egészében fellelhető, de fenntarthatatlan strukturális költségproblémák rendezését is magában kell, hogy foglalja.