Ezek az indiai származású, egyenes testtartású és hosszú nyakú háziszárnyasok három óra leforgása alatt gyakorlatilag valamennyi kártevő rovart és csigát elpusztítva, tökéletesen megtisztítják a területet. A kacsák trágyája pedig jelentős mennyiségű műtrágya megtakarítását is lehetővé teszi – írja a smithsonianmag.com.

A kacsáknak köszönhetően a gazdaság növényvédő szerek alkalmazása nélkül tud termelni (a kép illusztráció) – fotó: flickr/Heribert Bechen

A tyúkoknál jóval falánkabb, naponta akár 200 rovart is elpusztító futókacsák ilyen célú hasznosítási lehetőségét a dél-afrikai szőlő- és borgazdaság tulajdonosai egy indonéziai rizsteleptől vették át, és 1984 óta alkalmazzák. A kacsák nélkül a gazdaság nem lett volna képes a kiváló minőségű gyümölcsök és borok termelésének folytatására.

A szárnyasok, mint a farm legértékesebb „szőlőmunkásai” különleges megbecsülésnek örvendenek. Számukra egy kisebb tavat tartanak fenn, a rájuk veszélyt jelentő mongúzok és ragadozó madarak elriasztására pedig libákat is tenyésztenek.