Máig viszonylag kevés, kifejezetten az élelmiszerjelölésre vonatkozó módszert fogadtak el hazai és nemzetközi szinten egyaránt. A rendelkezésre álló módszerek legnagyobb hiányossága, hogy a legtöbb esetben nem képesek valóban differenciálni az emészthető és nem emészthető szénhidrátok között, így gyakran olyan komponensek is a szénhidrátok között szerepelnek, melyek valójában a szervezetben nem hasznosulnak.

A 73.000.000 Ft összköltségvetésű pályázati projektünk során olyan komplex, új mérési rendszer kerül kifejlesztésre, mely horizontálisan alkalmazható az élelmiszerek tápértékének pontos meghatározására. A rendszer az élelmiszer típusától függetlenül alkalmas lesz az emészthető és nem emészthető szénhidrátok megfelelő elkülönítésére, ezáltal a szolgáltatásainkat igénybe vevő élelmiszeripari vállalkozások az általuk gyártott élelmiszereken valós értékeket lesznek képesek feltűntetni.