Folytatódik a globális élelmiszerárak csökkenése, és az Oxford Economics friss előrejelzése szerint azok az idén elérik a mélypontot – írja a vg.hu.

kukorica

Nagyon sok kukorica teremhet az idén – fotó: pixabay.com

Mint írják ez elsősorban annak köszönhető, hogy számos fontos terményből – elsősorban búzából és a kukoricából – „bőséges a kínálat", a nyersanyagok árának csökkenése pedig csökkentheti a kiskereskedelmi árakat. Mindkét alapvető termény esetében a kiemelkedő termésmennyiségek az árak folyamatos mérséklődéséhez vezettek.

Az elmúlt évben a búza a határidős jegyzésekben 10, a kukorica 6 százalékkal lett olcsóbb, a gazdák ugyanis mindkettőből többet vetettek, miután Oroszország ukrajnai inváziója először felpörgette a világpiaci árakat.

Rekordmagas kukoricatermés várható

Az Oxford Economics előrejelzése szerint az augusztussal végződő agrárszezonban globálisan rekordtermés várható kukoricából. Nem lesznek gondok a búzával sem, bár az eredmény előreláthatóan elmarad a 2022–2023-as rekordtól, ami meghaladta a 789 millió tonnát.

Kiran Ahmed közgazdász szerint segít az is, hogy a fekete-tengeri megállapodás összeomlása ellenére Ukrajna jó szinten tudja folytatni a mezőgazdasági exportot, és a nemzetközi piacra áramló orosz búza is alacsonyan tartja az árakat.

Mivel búza, a kukorica és a rizs adja a globális kalóriabevitel több mint felét, ezek az áruk világszerte alapvetően befolyásolják a fogyasztók élelmiszer-költségvetését. Míg előbbi kettőnek az ára sokat zuhant, addig a rizsé folyamatosan emelkedik, mintegy nyolc százalékot nőtt egy év alatt.


India korlátozza az exportot, emelkedik a rizs ára

A világ rizstermelésének 40 százalékát adó India a gyenge tavalyi terméseredmények miatt korlátozta az exportot, így az ellátásban hiány jelentkezett, ami törvényszerűen áremelkedést okozott.  A kevesebb eső miatt az indiai rizstermés a 2023–2024-es szezonban 1,3 százalékkal lehet kisebb az előző évinél, nyolc év után először csökkenve.

Rizstermesztés szempontjából a helyzet azonban hamarosan javulhat, mert lanyhul az El Nino, a La Nina pedig felerősödik az év második felében, ami általában több csapadékot hoz Ausztráliába, Délkelet-Ázsiába és Indiába.

rizs

A rizs ára folyamatosan emelkedik – fotó: pixabay.com

Márciusban újra drágultak az élelmiszerek

A Világbank jelentése szerint a globális élelmiszerárak tavaly 9 százalékkal csökkentek, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint februárban hároméves mélypontra süllyedtek, márciusban azonban havi összevetésben ismét nőttek a tejtermékek, a hús és a növényi olajak drágulása miatt.

A nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe hét hónap csökkenés után márciusban először emelkedett, 118,3 ponton állt, 1,3 ponttal (1,1 százalékkal) haladta meg a februárit, és 9,9 ponttal (7,7 százalékkal) maradt el az egy évvel azelőtti szinttől.

Arra számítunk, hogy idén az árak további 5,6 százalékkal csökkennek, mielőtt jövőre éves szinten emelkednének

– írta Ahmed közgazdász.

Kiemelte azonban, hogy az élelmiszerárakra vonatkozó előrejelzés kockázatai még mindig „túlnyomórészt felfelé tolódnak", tekintettel arra, hogy kedvezőtlen időjárási körülményekre lehet számítani.