Az Altens, a közlekedés szén-dioxid-mentesítésére szakosodott francia vállalat a közelmúltban bejelentette, hogy B100, illetve PUR elnevezéssel egy új, alternatív bioüzemanyagot állított elő, amely az alacsony szén-dioxid tartalma révén – a jelenleg forgalomban lévő termékekhez képest – lehetővé teszi az üvegházhatású gázok kibocsátásának lényegesen nagyobb csökkentését.

Az új üzemanyag tulajdonképpen egy zsírsav metil-észter, amely francia repceolajból egy úgynevezett átészterezési folyamat segítségével állítható elő. Ez az üzemanyag a hagyományos gázolajhoz viszonyítva 80 százalékkal csökkenti a káros légszennyező anyagok kibocsátását, és ez a csökkentés nem csak a motorokban történő elégetés, hanem már az termesztés során is jelentkezik.

Ez nagy mértékben mérsékli a repceolaj ökológiai lábnyomát, és jelentős mennyiségű szenet tart vissza a talajban.

A talajbolygatás csökkentésével termesztik a repcét a biogázolajhoz

A talajbolygatás csökkentésével termesztik a repcét a biogázolajhoz – Fotó: Pixabay


A vállalat hangsúlyozza, hogy a B100, illetve PUR üzemanyag olyan termesztési gyakorlatokat ösztönöz, amelyek a talajbolygatás csökkentésével és a szerves trágyázás előnyben részesítésével, valamint takarónövények alkalmazásával fokozzák a talaj termőképességét, és növelik annak biológiai aktivitását. Ennek érdekében a növényi maradványokat a betakarítás után a táblán hagyják.

Ugyanakkor nem közölnek adatot az új üzemanyag előállítási költségéről, ami szintén meghatározó lehet a tömeges alkalmazhatóság szempontjából.

Forrás: reussir.fr