Feldman Zsolt a Coop Rally indításakor arra biztatta a hazai élelmiszergyártókat, éljenek a lehetőséggel, amely jelentős fejlesztésekre kínál forrást.


Magyarország 120 százalékban önellátó az alapvető élelmiszerekből

A jubileumi, 15. Coop Rally az élelmiszergazdaság közös ünnepe, amely a jó hangulatban eltöltött két nap mellett hasznos promóciós lehetőséget kínál a hazai termékek jobb megismertetésére az élelmiszergyártóknak, beszállítóknak – fogalmazott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Mint mondta, Magyarországnál kevés jobb adottságú ország van – akár a világban –, mezőgazdasági termelésre, az alapvető élelmiszerekből pedig 120 százalékban önellátóak vagyunk ma is. A pandémia időszaka alatt egyértelműen kiderült, hogy a hazai élelmiszer-termelés és -feldolgozás jó minőségű, biztonságos termékekkel tudja ellátni a lakosságot.

coop bolt

Az országos Coop hálózat hazai termékeket kínál, a vidék egyik jelentős élelmiszer-ellátója – Fotó: MTI/Kovács Attila

Következő cél: az exportteljesítmény növelése

A kormány magyar agráriumot, magyar vidéket fejlesztő programjának köszönhetően egy évtized alatt 130%-ra nőhet önellátottságunk az alapvető élelmiszerekből, ami a hazai élelmiszerigények kielégítése mellett az exportteljesítményünk dinamikus növelését is lehetővé teszi. Közölte, hogy leghamarabb októberben foglalkoznak a nagy léptékű élelmiszeripari pályázati felhívás idei nyitva tartásának kérdésével. Így van idő a pályázatok megfelelő előkészítésére, bármilyen változtatás esetén pedig időben tájékoztatni fogják az érintetteket – fogalmazott az államtitkár.

Feldman Zsolt arról is beszélt, hogy az elmúlt tíz év gazdasági gyarapodása a hazai élelmiszeripar fejlődésében is megmutatkozik. Az országos Coop hálózat hazai termékeket kínál, a vidék egyik jelentős élelmiszer-ellátója és foglalkoztatója, ezzel is hozzájárul a vidék gazdasági erejéhez, a minőségi vidéki élet megteremtéséhez.

A Coop Rally ráirányítja a figyelmet a jó minőségű hazai termékekre, azok gyártóira és beszállítóira, ezzel is erősítve az elmúlt évtizedben a  hazai termékek iránti megnőtt bizalmat.

Az aktuális pályázati információkról ebben a cikkben számoltunk be.

Az Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése című pályázati felhívásról ITT írtunk.

Élelmiszeripari Webinárium – hallgasd meg a szakértőket, jelentkezz a rendezvényre!