Boross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke a VG-nek azt nyilatkozta, hogy 2021 ismét rossz év volt a méhészek számára a kedvezőtlen időjárás miatt, ráadásul az akácméz csak a Tiszántúlon hozott jó termést – írja az MTI.

Hozzátette, hogy a belföldön eladott akácméz 90 százalékát a méhészek értékesítik közvetlenül, és csak 10 százaléknyi kerül a boltokba.

Virágmézből idén is hiány lesz

Virágmézből valószínűleg idén ishiány lesz – Fotó: Pxfuel

Boross Péter szerint ennek oka, hogy a méz felvásárlási ára magasra emelkedett, erre a mézkiszerelő, valamint a kiskereskedő is ráteszi a saját hasznát, és így, valamint a 27 százalékos áfával olyan ár alakul ki, amelyet már nem fizetnek meg a vásárlók. Ugyanakkor a termelők a piacon kilónként 3000 és 4500 forint között árulták az üveges akácmézet.

Továbbá kifejtette, hogy a méz ára nemcsak itthon, hanem a nemzetközi piacon is emelkedik és a felvásárlási árak történelmi csúcsra jutottak.


Az elnök szerint virágmézből a tavalyi évhez hasonlóan az idén is hiány lesz, mert a termést exportálták.

Boross Péter arról is beszélt, hogy az import mézek közül a kínaival még óvatosak a beszállítók, de az ukrán méz a hazai és az európai piacon is jól teljesít.

Indexkép: Pxfuel