Talán idén utoljára ehetünk Mozart csoki golyót. A Salzburg Chocolate édességgyártó fizetésképtelensége ugyanis két és fél évvel ezelőtt megkezdődött, a cég a bezárás szélén áll.

Az üzemet az év végén zárják be

A Der Standart közleménye szerint a gyárat még az év végén végleg bezárják, amit már az alkalmazottakkal és a beszállítókkal, nagyobb ügyfelekkel is megosztottak. A cég először 2021-ben ment csődbe, a fizetésképtelenségi eljárást 2022 év elején indították meg. Ezt követően a Julius Meinl vezette romániai KEX-csoport vette át a salzburgi üzemet.

A csoportnak nem ez volt az első mentése. 2013-ban egy másik véget is átvettek, amit azonnal felújítottak, bővítették a termelést. Sikerült teljes mértékben újraindítani azt.

Szerkezetátalakítási terv

A Salzburg Chocolate számára benyújtott szerkezetátalakításai tervet akkor a többség elfogadta, de ez sem volt elég. 3 év alatt 100 százalékos kvótát irányzott elő a hitelezők számára. A termelés egy részét már 2022 végén leállították, akkor 25 alkalmazottat bocsátottak el.


A fő okok a nyersanyag-, a csomagolóanyag-, valamint a szállítási és főleg az energiaköltségek növekedése voltak. Később bejelentették, hogy az AMS Salzburggal közösen keresik a Grödigben dolgozó alkalmazottak utáni foglalkoztatás megoldását, hiszen nem akarják, hogy a 65 ember munka nélkül maradjon.

Most több érdekelt féllel folytatnak előrehaladott tárgyalásokat azzal kapcsolatban, hogy mi legyen a meglévő gyártóhely értékesítéséről, a további hasznosításáról.

A nyersanyagárak minden tönkretesznek

A gyár a nyersanyagárak emelkedését okolja. A kakaó ára az utóbbi években megháromszorozódott, emellett az egyik legnagyobb vevővel való együttműködésük is megszűnt. De nem volt segítség a túlságosan nagy gyártóhely sem, amit már nem tudtak megfelelően kihasználni. Mindez gazdaságilag lehetetlenné tette a termelés folytatását.

Itt a vége, nincs többé Mozart golyó - fotó: pexels.com

„Sajnos az elmúlt évtizedekben nem sikerült megfelelő beruházásokkal és korszerűsítési intézkedésekkel biztosítani a helyszínt"

– mondta Daniel Mühlberger állam ügyvezető igazgatója első reakciójában.

Forrás: economx.hu