Az uniós energiaügyi miniszterek politikai megállapodásra jutottak a magas energiaárak megfékezését, valamint az ellátásbiztonság javítását célzó további ideiglenes vészhelyzeti intézkedésekről szóló tanácsi rendeletre irányuló javaslatról – áll az EU Tanácsának közleményében.

Az EU-nak már sikerült feltöltenie a gáztárolókat, biztosítva ezáltal az idei télre az ellátást. A mai napon fontos lépést tettünk afelé, hogy jövő télre is biztosítsuk az ellátást – mondta Jozef Síkela, cseh ipari és kereskedelmi miniszter.

Az EU nem szerez be orosz gázt

Az uniós energiaügyi miniszterek megállapodásra alapján:

  • Jobb alkupozíció elérése céljából az EU tagállamok és az energiaipari vállalatok közösen szerezhetnek be gázt a globális piacokon, és a kereslet összesítéséből fakadóan a tagállamoknak nem kell majd egymásra licitálniuk.
  • A vállalatok számára előírás lesz, hogy évente az 5 TWh (valamivel több, mint 500 millió köbméter) mennyiséget meghaladó tervezett beszerzéseikről előzetesen értesíteniük kell a Bizottságot és a tagállamokat.
  • A tagállamok dekralálták, hogy az orosz gáz ki lesz zárva a közös beszerzésből.
  • Elfogadták az arányossági záradékot, tehát a beszerzések során egyenlő bánásmódot kell biztosítania a nagyobb és a kisebb vállalatok számára.

Fontos megállapodást kötöttek az uniós energetikai miniszterek

Fontos megállapodásokat kötöttek az uniós energetikai miniszterek – Fotó: Pixabay

Ez még nem ársapka, de jelentős hatással van az árakra

Ezenfelül a miniszterek megállapodtak abban, hogy Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynökségére (ACER) kidolgoz egy olyan új kiegészítő ár-referenciaértéket, amely biztosítani fogja az LNG-ügyletek stabil és kiszámítható árképzését. Az új referenciaérték 2023. március 31-re elérhetővé válik.

Az intézkedést az tette szükségessé, hogy Európában számos gázszerződést a fő európai gáztőzsde, a Title Transfer Facility (TTF) áraihoz indexálnak, azonban a TTF már nem tükrözi pontosan az LNG-ügyletek árát az Unióban. Valamint rendeletben árkorlátot vezetnek be a TTF-n kötött napon belüli ügyletekre, ezzel megakadályozzák, hogy az árak túlzott mértékben változzanak egy kereskedési napon belül.

Szolidaritás gázhiány esetén

Ezenfelül lehetőséget teremtettek a nem alapvető fontosságú gázfogyasztás korlátozására gázhiány esetén, ugyanakkor a tagállamok szabadon határozhatják meg, hogy mi minősül nem alapvető fontosságú gázfogyasztásnak. Valamint lehetőséget teremtettek a tagállamok számára, hogy más tagállamok szolidaritását kérjék, mégpedig azokra az esetekre, amikor nem tudják biztosítani a villamosenergia-rendszerükhöz szükséges kritikus gázmennyiséget. Megállapodtak abban, hogy a szolidaritást igénybe vevő tagállamok megtérítik a gáz piaci árát, valamint a felmerült egyéb költségeket.

Az EU felgyorsítja a megújulóenergia-projektek engedélyezési folyamatát

Az uniós energiaügyi miniszterek meghatároztak egy ideiglenes keretet a megújulóenergia-projektek engedélyezési folyamatának és megvalósításának felgyorsítása céljából. Ennek értelmében:

  • Napenergiát hasznosító berendezések engedélyezési eljárása nem haladja meg a három hónapot.
  • A megújulóenergia-projektek átalakítására vonatkozó engedélyezési eljárás határideje legfeljebb hat hónap lehet, beleértve az összes vonatkozó környezeti vizsgálatot is.
  • Az erőmű-átalakítás az erőmű kapacitásának legfeljebb 15%-os növekedését eredményezi, a hálózati csatlakozásokat három hónapon belül engedélyezni kell majd.
  • Az 50 MW-nál kisebb teljesítményű hőszivattyúk telepítése esetében egy hónapos, a talaj hőjét hasznosító hőszivattyúk telepítése esetében pedig három hónapos határidőről állapodtak meg.

Indexkép: Pixabay