A Stratfor geopolitikai tanácsadó cég a negyedéves előrejelzésében azt állítja, hogy az energiaválság miatt az európai országok egyre elégedetlenebbek lesznek és az Oroszország elleni szankciók enyhítését követelhetik – írja az index.hu

szegénység

Az energiaválság az európai kormányokat arra fogja kényszeríteni, hogy az állami kiadásokat növeljék – fotó: canva.com

A mélyülő energiaválság és a háború elhúzódása az európai fővárosokban vitát generálhat

2023-ban születhet döntés a szankciós stratégia folytatásáról, addig azonban a Nyugat továbbra is támogatni fogja Ukrajnát és az Egyesült Államok is keményen fellép majd Oroszországgal szemben – írja a Stratfor az előrejelzésében.

Az elemzésben kitértek a gazdasági helyzetre is, ami szerint a gazdasági növekedés az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és az euróövezetben valószínűleg alacsony marad, de ez nem fogja visszatartani a kamatemeléstől a központi bankokat.

Véleményük szerint Európában és az  Egyesült Államokban - bár még jelenleg feszes a munkaerőpiac, de 2023 után növekedhet a munkanélküliség az agresszív monetáris politika miatt.

Az energiaválság az európai kormányokat arra fogja kényszeríteni, hogy az állami kiadásokat növeljék – ugyanis csak ezzel lesznek képesek segíteni a háztartásokat és a vállalkozásokat. Mindez azonban az államadósság növekedésével jár.

Sztrájkok és tüntetések jöhetnek

Egyes országokban a megélhetési válság miatt sztrájkok és tüntetések lehetnek, illetve a társadalmi, illetve munkaügyi zavargások kockázata is fennáll. A lakosság azt követelheti majd, hogy a kormányok

vonják vissza az Oroszország elleni szankciókat az energiaválság csökkentése érdekében, anélkül hogy az Európai Unió megváltoztatná a háborúval kapcsolatos álláspontját.

Az emelkedő árak miatt már voltak tüntetések Európában: többek között Belgiumban, Ausztriában, Csehországban és Görögországban is.