Energia-veszélyhelyzeti intézkedéscsomag

Energia-veszélyhelyzet van Európában, mondta ma Orbán Viktor, aki szerda reggelre összehívta a kormánykabinetet a Karmelita kolostorban, ahol a miniszterekkel egyeztetett erről. A híradóban ma az is megjelent, hogy a háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák Magyarországra is kihatnak, az ukrajnai háború miatt emelkednek az energiaárak, és az elmúlt napokban világossá vált, hogy az őszi téli időszakban nem lesz elegendő gáz az Európai Unió országaiban.

"Németországban az energiahelyzet miatt már napok óta tart a pánik, sokan attól félnek, hogy az északi áramlat vezetéken tartott 10 napos karbantartás után Oroszország teljesen leállíthatja a gázszállítást."

A mai Kormányinfón bejelentették, hogy a kormány ma a kabinetek vezetőivel tanácskozva fontos döntésekre jutott. Gulyás Gergely beszámolt róla, hogy Európában mindenhol rendkívül nehéz a helyzet a háború miatt, és most:

"Magyarországon is eljött az a pillanat, hogy a magyar kormány is energia-veszélyhelyzet hirdessen az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók miatt."

"Európa egészében emelkednek az energiaárak, gyakorlatilag Európa jelentős részén mára energiaválság alakult ki, egy év alatt az áram ára több, mint ötszörösére, a gáz ára pedig több, mint hatszorosára emelkedett. Ma még nem is látszik ennek az áremelkedésnek a vége, az energiahordozók ára napról napra újabb rekordokat dönt, de különösen a gáz ára emelkedik" - mondta el Gulyás Gergely, majd így folytatta:

Európa jelentős részén mára energiaválság alakult ki, egy év alatt az áram ára több mint ötszörösére a gáz ára pedig több mint hatszorosára emelkedett. Fotó: Unsplash

Európa jelentős részén mára energiaválság alakult ki, egy év alatt az áram ára több, mint ötszörösére a gáz ára pedig több, mint hatszorosára emelkedett. Fotó: Unsplash

Nem lesz elegendő gáz a télen Európában

"Az elmúlt napokban az is világossá vált, hogy nagy valószínűséggel a jelenlegi állás szerint Európában nem lesz elég gáz az őszi és téli fűtési szezonra a magyar családok és a gazdaság energiaellátásának védelmére. Éppen ezért több más országhoz hasonlóan a magyar kormány is energia-veszélyhelyzetet hirdet, és hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, amelyek augusztusban lépnek életbe. A rendkívüli intézkedésekkel lehet biztosítani azt, hogy az országnak legyen elegendő energiája télen is, és a rezsicsökkentés a továbbiakban is fenntartható legyen az energia-veszélyhelyzet közepette. Az intézkedési terv a következő intézkedéseket tartalmazza a gáz és energiaellátás megerősítése érdekében:

  1. Az első pont szerint Magyarország másfél milliárd köbméterről, kétmilliárd köbméterre növeli a hazai gázkitermelést. Mindazokon a gázmezőkön, ahol ma is folyik kitermelés, ez tovább is növelhető, és még a drágább technológiák alkalmazása is lehetséges, hiszen olyan magasan van a gáz ára, hogy ma már drágább technológiákkal is megéri a kitermelés.

  2. A második pont értelmében a kormány felhatalmazta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy további gázkészleteket szerezzen be a nemzetközi piacokon. Ma a gáztárolóink 44 százalékig töltöttek, ez körülbelül az év negyedében az ország teljes gázellátását lenne képes biztosítani.

  3. A harmadik pont szerint a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra és a tűzifára, itt egyetlen kivétel van, ez a bértárolás, amely  továbbra sem engedélyhez kötött.
  4. A negyedik pont szerint a kormány az év végéig jelentősen fokozza a hazai lignit kitermelését, vagyis a szénbányászatot.

  5. Az ötödik pont szerint a Mátrai Erőmű blokkjait minél hamarabb újra kell indítani a hazai energiaellátás biztosítása érdekében. Abban bíznak, hogy a lehető leggyorsabban ezek a blokkok is hadrendbe állhatnak, és ez is csökkenti az ország energiakitettségét.

  6. A hatodik pont szerint a biztonságos áramellátás fenntartása érdekében a kormány döntött arról, hogy a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását kezdeményezi.

  7. A hetedik pont szerint világossá kell tenni: aki az átlag felett fogyaszt, azt arra kérik, hogy mérsékelje a fogyasztást vagy pedig fizesse meg a piaci árat annak érdekében, hogy a rezsicsökkentés fenntartható legyen, és az országnak legyen elég energiahordozója télen. Ezért a csökkentett gáz ára már csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig marad érvényben. Az, aki az átlagnál többet fogyaszt, az a többletet már piaci áron fizeti majd meg, ezért a rezsicsökkentett árat augusztus elsejétől a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítja csak a kormány.

"Magyarországon ma az átlagos havi fogyasztás határa villamosenergia esetében 210 kW/hó, földgáz esetében pedig 144 köbméter/hó, ami éves mértékben áram esetében 2523 Kw óra, földgáz esetében pedig 1729 köbméter."

A hatodik pont szerint a biztonságos áramellátás fenntartására a kormány döntött arról, hogy a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását kezdeményezi. Fotó: Unsplash

A hatodik pont szerint a biztonságos áramellátás fenntartására a kormány döntött arról, hogy a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását kezdeményezi. Fotó: Unsplash

"Ezek szerint a háztartások háromnegyedét nem érinti a változás, mivel a háztartások háromnegyede az átlag alatt fogyaszt" - vélte Gulyás Gergely. "Mindent megteszünk annak érdekében, hogy legyen télen gáz, ennek feltétele, hogy folyamatos legyen Magyarországra a gáz szállítása. Ugyanakkor az tény, hogy pazarlást már sehol nem lehet megengedni" - válaszolta újságírói kérdésre a miniszter.

"A nagycsaládosok számára kedvezményes fogyasztási limit marad érvényben,  háromgyermekes család esetében 2329 köbméter gáz lesz a határ, vagyis gyermekenként 300 köbméter többletet kapnak. A villamos energia esetében a fentiek vonatkoznak rájuk."

Az EU-ban recesszióra lehet számítani, ha nem jön több orosz gáz, ami nagyjából 5 százalékos gazdasági visszaesést jelenthet. A helyzet hasonlít a 2009-es gazdasági válság alatt tapasztaltakhoz, vagyis súlyos megrázkódtatás lenne a német gazdaságnak - nyilatkozta egy német elemző a hirado.hu közlése szerint. A német hatóságok már a vízügyi szervek bevonásával készülnek a helyzetre. Szélsőséges esetben akár a védett fogyasztókat, vagyis például a háztartásokat, a kórházakat és a pékségeket is lekapcsolhatják a gázhálózatról, ezért egyre több német település állít fel válságstábot, hogy felkészüljön az esetleges gázhiányra.


(Forrás: kormányinfo, hirado.hu)