Csak a szokásos nyári karbantartás

Az Oroszországból érkező TurkStream vezetéken évente 31,5 milliárd köbméter gáz érkezik Európába, a Fekete-tenger alatt, illetve csak érkezett, mivel a vezetéket június 21-én egyhetes javítás miatt lezárták – közölte a Gazprom, tovább korlátozva ezzel az Európába irányuló orosz gáztranzitot. A Gazprom június 18-án a Telegram csatornáján közzétett bejegyzésében jelentette be, hogy , hogy a Turkstream vezetéken keresztül történő gázszállítás felfüggesztéséről előzetesen egyeztettek minden érdekelt féllel. A TurkStreamnek két 15,75 milliárd köbméter per év kapacitású ága van, az egyik a török ​​piacot szolgálja ki, míg a második Sztrandzsán keresztül érkezik meg Bulgáriába.

"Onnan jellemzően Görögországba, Észak-Macedóniába, Romániába, Szerbiába, Boszniába és Magyarországra küldik a gázt."

A csővezeték teljes hossza 1100 km – amiből 935 km a tenger alatti szakasz. A csövek átmérője 81 cm, a csőfal vastagsága 4 cm. A tenger alatti gáztovábbításhoz szükséges nyomást az anapai Russzkaja kompresszorállomás állítja elő. A törökországi csatlakozó csőpár egyik szála Isztambul, Bursa és İzmir energiaellátásához járul hozzá, a szállított gáz Törökország 2020-as éves gázfogyasztásának mintegy 25 százalékát fedezte, ez a Botaş török állami kőolaj- és földgázvállalat tulajdona. A másik, Európába tartó 180 kilométeres vezeték a Gazprom és a Botaş által 50-50 százalékos részesedéssel létrehozott vegyesvállalaté.

A törökországi csatlakozó csőpár egyik szála Isztambul, Bursa és İzmir energiaellátásához járul hozzá, a szállított gáz Törökország 2020-as éves gázfogyasztásának mintegy 25 százalékát fedezte, ez a Botaş török állami kőolaj- és földgázvállalat tulajdona. Kép: Wikipédia

Nem túl rózsás helyzet

Ahogy mi is megírtuk április végén azonban a Gazprom beszüntette a gázértékesítést Bulgáriának, mivel Szófia megtagadta a Kreml azon rendeletének teljesítését, mely szerint a "barátságtalan" országok vásárlói a Gazprombank számláira utalnak a gázért, rubelre váltva a fizetséget, ahonnan a Gazpromhoz kerül a pénz.

Az Európába irányuló orosz gáztranzit-kapacitást már eleve rontják az Északi Áramlat 1 Németországba tartó vezetékének korlátozásai. A Gazprom szerint olyan műszaki nehézségek hátráltatják a szállítást, mint a Siemensnek javításra átadott berendezések visszaküldésének elmulasztása, ami miatt a szállítási kapacitás 60 százalékkal csökkent. Németország, Olaszország és Franciaország mind a gázáramlás csökkentéséről számoltak be, a berlini kormány pedig azt állította, hogy dolog mögött a politika áll, tekintettel arra, hogy a fennakadás egybeesett a három ország bejelentésével, melynek értelmében támogatják Ukrajna uniós tagsági kérelmét.

Szijjártó is megszólalt

Tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy Magyarországra a várakozások szerinti gázmennyiségnek csupán 88 százaléka érkezik meg, "a déli irányú szállítás azonban teljesen zavartalan". Onnan 9,4 millió köbméter gáz érkezik, Ausztriából kevesebb. A várt 12 millió köbméter tehát nem érkezik meg, csak 10,6 millió, ami "ellátási szempontból nem jelent problémát" – mondta Szijjártó. Hogy ebből a képletből és a számokból hol és milyen mértékben hiányzik a Turkstream vezetéken be nem érkező mennyiség, arra a miniszter nem tért ki.

(Forrás: naturalgasworld)