Belvizesedésre hajlamos perctalajokat művelni, közben jól tartani egy több mint 100 állatból álló bivalycsordát gépnek és gazdának is 0-24 órás feladat, ahol siker csak az állatokhoz hasonlóan állhatatos, bivalyerős gépekkel érhető el. A szakmát a hazai felsőoktatás mellett az USA-ban élve is tanuló Mezei József szerint ugyanis a költségek csak nagy tudású és maximálisan megbízható gépekkel nem szállnak el, enélkül pedig nem válhat valósággá az amerikai mezőgazdaság igazsága, miszerint „ha jól termelünk, akkor jól élünk”. Ők amint lehetett, ezért is szavaztak bizalmat „a pirosnak”, amelyből egy év alatt 3 új erőgép is érkezett a gazdaságba.

Arról kérdeztünk, miért döntöttek a Case IH traktorok mellett, és hogyan osztható szét hiánytalanul ennyi feladat egy új Famall 100C, egy új szériás Puma 150 CVXDrive és egy ugyancsak fokozatmentes váltóval szerelt Optum 300 CVXDrive erőgép között.

Case IH traktorok

A Case IH traktorok a prémiumkategóriás tudást középkategóriás áron tették számukra elérhetővé – fotó: AGRI CS Magyarország Kft.

Út a mezőgazdaság nehéziparát jelentő tejtermelő tehenészettől a Case IH traktorokig

300 hektáros saját területen végzett szántóföldi növénytermesztés, 50 hektár vizes élőhely, ahol évente több mint 100 ritka magyar házi bivaly (Bubalus bubalis) osztozik gázlómadarakkal, réti héjákkal, végül pedig az erre épülő családi szalámiüzem indítása jövőre. A jelenből később már csak a sikerek látszanak, de a mindezt Tiszagyulaházán felépítő Mezei József hozzáteszi, az út náluk is embert próbáló volt, sok olyan pofonnal, amiből még együtt – feleségével, illetve ma már fiával közösen gazdálkodva – is nehéz volt felállni.

„Édesapám a TSZ-nél volt juhász, így kézenfekvő volt a mezőgazdaság felé indulni, az élet pedig úgy hozta, hogy a rendszerváltás idejére szereztem meg az okleveles agrármérnök végzettséget, így nemcsak a szakmába vágtam bele, de a szüleimmel közösen a gazdaság építésébe is. A szívemhez az állattartás van közel, mindig úgy tartottam, hogy a mezőgazdaság nehézipara a tejtermelő tehenészet, így első lépésben erre indultunk, addigra már feleségemmel közösen.

Fiatal gazdaként ehhez támogatásokat is megpályáztam, illetve sokat számított az, amit az USA-ban, Minnesota államban láttam, ahol egy évet éltem-tanultam az egyetem vége után. Megfogott az állandóság, ami ott a gazdálkodást már akkor is jellemezte, a gazdák egyedül a termelőmunkára koncentrálnak. Ott az volt az alapvetés, hogy ha jól termelünk, akkor jól élünk, nemcsak mi, hanem az állataink is, illetve mindenki, aki a munkájával hozzánk kapcsolódik. Határozottan úgy gondoltam, hogy ezt itthon én is meg tudom csinálni. Ezzel a szemlélettel vágtam bele, amitől az sem térített el, hogy sokszor inkább kevesebb, mint több szerencsénk volt a dolgokhoz. A sertéstenyésztéssel kísérletezve például akkor volt sok állatunk, amikor leestek a felvásárlási árak, de a tejelő tehenészet is akkor futott fel, amikor végül privatizálták a Hajdútejet, és bezártak a csarnokok. Egyik napról a másikra nem vittek el tőlünk többé napi 1500-2000 liter tejet, ami miatt ezt az ágazatot sajnos az egyik napról a másikra be is kellett zárnunk.”

bivaly

Mezei Józseféknek Tiszagyulaházán több mint 100 állatból álló bivalycsordájuk is van – fotó: AGRI CS Magyarország Kft.

A gazdaság ezután kezdett főként a növénytermesztés felé fordulni, ahol a klasszikusok lettek a meghatározóak – búza, kukorica, napraforgó –, a legfontosabb célt pedig az jelentette, hogy legyen hol gazdálkodni.

„A gépfejlesztések azért is várattak magukra, mert édesapámék minden forintot a területek bővítésére fordítottak. Ez a munka ma már 300 hektárnál jár, a változó időjárás miatt olyan kísérleti kultúrákkal bővítve a vetésforgót, mint a szója, ami szerencsére jól teljesítette az első évet” – fűzi hozzá a történethez ifjabb Mezei József, aki a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök végzettség megszerzése után kapcsolódott be főállásban a családi gazdaság gépesítési kérdéseibe, amelyekkel 13 éves kora óta, az első otthon teljesített traktoros munka óta szívesen foglalkozik.

A farmon végül az édesapa nagy örömére a négylábúak is újra szerepet kaptak – egy családi örökséget jelentő problémás területen a kultúrállapot fenntartásához ugyanis ideális megoldást a ma már ritkaságnak számító magyar házi bivalyok jelentették.

Családi örökségként volt 8-10 hektár gyékényes, mocsaras, nádas terület, amire a csapadékviszonyok és a lápos talaj miatt az év nagy részében géppel nem lehet rámenni. Támogatást szerettünk volna rá, de a kultúrállapotot ilyen területen csak állattal lehet fenntartani. Így érkeztek meg az életünkbe a magyar házi bivalyok, amelyeket a Hortobágyról hoztunk át. Kiválóan működött a dolog, ma már 50 hektár vizes élőhelyet ölel körbe a villanypásztor, ahol gémeket, kócsagokat, ölyveket lehet megfigyelni, illetve az állataink is jól élnek. Akiket ismernek, azokkal szemben nagyon barátságosak, megengedőek, szinte bármit meg lehet velük csináltatni, viszont az idegeneket nem fogadják el. Messziről felismerik az idegen illatot, de akár a szokatlan ruházatot is, de addig nem támadnak, amíg nem lépünk a területükre. Ott azonban az idősebb bikák vagy borjas tehenek rendkívül veszélyesek lehetnek, ezekre ügyelni kell. De mindent összegezve, rendkívül szívós, betegségekre egyáltalán nem fogékony állatok, sokat lehet bennük gyönyörködni, megnyugtató az estét úgy zárni, hogy megnéztem, minden rendben velük.”

bivaly

Szívós, betegségekre egyáltalán nem fogékony állatok a bivalyok – fotó: AGRI CS Magyarország Kft.

Prémium tudás középkategóriás áron: a Case IH gépeket ebben a gazdasági környezetben még inkább megéri választani

Az újratervezés és újrakezdés időszakát ugyan még a gazdaságban kiszolgálták a hőskor keleti blokkos erőgépei, azonban ezek megbízhatósága és tudása nem bírt lépést tartani az egyre terjedő precíziós gazdálkodás elvárásaival és az állatoknak szükséges nagy mértékű takarmány-előállítás igényeivel. A gazdaságban jelenleg 50 hektáron mintegy 2000 lucernabálát készítenek évente az állatoknak, a belvizesedésre hajlamos talajokon tavaszi munkacsúcs idején ráadásul párhuzamosan minden teendő összecsúszik. Ifjabb Mezei József elmondása szerint a megoldást végül a mezőgazdasági digitális átálláshoz kiírt precíziós gazdálkodási pályázat és vele a Case IH gépek hozták el Újtikos határába.

„A mezőgazdaságból a gépek érdekelnek igazán, utánaolvasok, kipróbálom a technikákat, amit lehet, az saját erőből valósítunk meg. Ilyen volt a precíziós gazdálkodási pályázat is, amit édesapám maga írt és nyújtott be. Ebben eredetileg nem Case IH gépek szerepeltek, csak a Covid idején annyira kitolódtak a gépbeérkezések, hogy végül itt találkoztak az elvárásaink és a beérkezési idők. Szerencsére! A fülke kényelmes volt, érződött, hogy jól megtervezték, a műanyagok nem voltak ridegek, az anyaghasználat minősége kifogástalan, nem beszélve arról, hogy a hasonló márkákhoz képest az ár közel 30%-kal kedvezőbb. 100 üzemóránál jártunk, amikor eldöntöttük, hogy ez annyira pozitív tapasztalat, hogy a pályázat minden gépét ettől a márkától szerezzük be. A Case IH traktorok a prémiumkategóriás tudást középkategóriás áron elérhetővé tették ugyanis számunkra, nem volt értelme tovább gondolkozni.”

A fiatal gazdálkodó a Case IH gépek előnyeihez hozzáfűzi, hogy azok kiválasztásához, üzemeltetéséhez a kizárólagos magyar márkakereskedővel, az AGRI CS Magyarország Kft.-vel minden feltétel adott.

„Nemcsak a Case IH gépekkel, de az AGRI CS Magyarország Kft.-vel is jók a tapasztalataink. Mivel a gépek újak, ezért a szervizzel sok dolgunk szerencsére nem volt, viszont Balogh János területi gépértékesítőre abszolút számíthatunk. Az adottságainkhoz ideális felszereltség kiválasztásában is segített, de az apróságok megoldására is veszi a fáradtságot. Az egyik új traktorban például elfelejtettünk monitortartót kérni, csak akkor vettük észre, amikor megérkezett. Telefonáltunk, és egyből intézkedett, másnap már ott is volt, amit kértünk, anélkül, hogy nekünk ezzel bármi dolgunk lett volna. Ez a gyorsaság, rugalmasság szimpatikus.”

gazda

Nemcsak a Case IH gépekkel, de az AGRI CS Magyarország Kft.-vel is jók a tapasztalataik – fotó: AGRI CS Magyarország Kft.

Hogyan osztották szét a feladatokat a Mezei család új traktorai között?

Mezei Józsefékhez először a Case IH Puma 150 CVXDrive érkezett meg, fő feladatait a vetés és a bálázás jelenti. Ezt követte a Case IH Optum 300 CVXDrive főként a nehéz talajmunkákhoz, utoljára pedig a kiszolgáláshoz egy Case IH Farmall 100C csatlakozott a gépekhez. A feladatok eltérőek, a nagyobb gépekben azonban egyformán fokozatmentes váltót találni – ifjabb Mezei József szerint jó okkal.

„Olyan gépeket szerettünk volna, amelyek 8-10 év múlva is tartják az árukat. Ehhez olyan technika kell, ami a kor színvonalát képviseli, a CNH csoport fokozatmentes váltói pedig kiválóak ehhez. A használatuk kényelmes, hiszen például a bálázásnál haladási sebesség és fordulatszám nincs összekötve, egyéb műveleteknél se kell azon aggódni, hogy egy le- vagy felváltás befolyásolja-e például a kijelölt fordulatszámot, mindez a fogyasztásnak is jót tesz.”

Case IH Puma traktorok – gyorsan, fürgén, harapósan, a vetéstől az évi 2000 bálás takarmánykészítésig

A 2022-ben megújított Case IH Pumákkal egy extrém világban se plusz költség nagyobb termést elérni. A gépek motorereje 11%-kal megnőtt, ráadásul úgy, hogy a traktornál opcionális kérhető 2,05 méteres, 710/70 R 42 méretű hátsó abroncsozással a felfekvőfelület akár 18%-kal kitolható az elődökhöz képest. A hátsó 3 pont függesztéses csatlakozás 10 468 kg-os emelési kapacitásra képes, amihez egy erőteljes hidraulikarendszer társul, alapfelszereltségben 150 l/perc, míg opciósan 170 l/perc teljesítménnyel.

„Váltakozó kamraméretű körbálázóval, hatsoros kukoricavetőgéppel, valamint egy háromméteres gabonavetőgéppel dolgozunk főként ezzel a traktorral. A joystick átgondolt kialakítása sokat egyszerűsíti a kezelést például bálázásnál: rendfelszedő lerakása, felemelése, bálakamra nyitása-zárása, a komplett menetvezérlés, elég előre-hátra húznom a kart, minden egy kézzel vezérelhető anélkül, hogy meg kellene állni a traktorral.”

Egy gép, amivel a nehéz talajmunka egy kézzel is gyerekjáték – Case IH Optum traktorcsalád

Mezei Józsefék gazdaságában az új Case IH Optum 300 CVXDrive eddig 100 üzemórát tud maga mögött, főként a gabonatarlók után készítette elő a talajt egy 3 méteres, 11 késes grúberrel a kukoricának és napraforgónak. A Case IH kínálatában nem véletlenül emlegetik „kívánságtraktorként” ezt a gépcsaládot, ugyanis sikeresen ötvözi a nagytraktorok között meghatározó Magnum-széria vonóerejét a Puma erőgépek kompakt méreteivel és fordulékonyságával. Nem mellékesen alapfelszereltségben tartalmazza a precíziós gazdálkodáshoz lényeges alapokat is: centiméteres pontosságú RTK korrekció, teljes automata kormányázás.

„Először az erőgépeket vásároltuk meg, ezekhez célzottan fogjuk a régi munkagépeket is ISOBUS-os új technikára cserélni. Főként lazítunk – egy 6 késes eszközzel – és grúberezünk jelenleg, de van a TSZ-es időkből származó váltvaforgató ekénk is, amivel szervestrágyát forgatunk le. A belvizesedés miatt teljesen nem lehet ezeken a területeken nélkülözni a forgatást – növényvédelmi problémákat hozna magával –, inkább próbáljuk egészségesen meghatározni a forgatás és forgatás nélküli munka arányait.

A munkához itt is csak dicsérni tudom a Case IH vezérlését, a joystickra rá tudom tenni a kihelyezett köröket például, a tárcsát úgy tudom nyitni-zárni, emelni-süllyeszteni, hogy le se kell vennem a kezem az irányítókarról, de az automata kormányzás vagy a táblavégi fordulóautomatika is mind ott van karnyújtásra. A Case IH gépeknél a precíziós gazdálkodáshoz tervezett szoftvercsomagot is hasznos plusznak tartjuk a gazdaságban, jelenleg ugyan még csak az adatgyűjtés, ismerkedés időszakában tartunk, de reális célnak tekintjük a tápanyagpótlás és a növényvédelem terén a precíziós munka megkezdését, amitől megtakarítást is várunk.”

Case IH Farmall mindenes traktorok – 100 éve forradalmasítják a mezőgazdaságot

A Case IH egyik első, ikonikus traktorcsaládját a Farmall jelenti, amely 100 éve, 1923-ban mutatkozott be, és forradalmasította mindazt, amit az univerzális traktorokról gondoltak. A gép frissen érkezett Mezei Józsefékhez Balogh János értékesítő ajánlásával, így a gyakorlati tapasztalatok még váratnak magukra. Az AGRI CS Magyarország Kft. munkatársa szerint azonban gép népszerűsége jól mutatja, mennyire eltalált traktorról beszélhetünk.

„Csak a közelmúltban 11 darab Farmall traktort vettek át tőlünk a gazdák a térségben. A kisgazdaságok számára ideális mindenes erőgép megbízhatósága is kiváló, így hosszú, zavartalan üzemórákat biztosít a vásárlóinak. Ezek az 57-117 LE közötti sokoldalú és agilis erőgépek ma már terhelés alatt kapcsolathó irányváltóval szereltek, így jól használhatók homlokrakodóval, megállják a helyüket például kazalrakásnál is. A kialakítása kiváló géppé teszi őket a sorközműveléshez, de a pótkocsizás is jól áll neki, köszönhetően a 44 km/h-s végsebességnek.”

Megbízható mezőgazdasági gépeket keres a hosszú távon sikeres precíziós gazdálkodáshoz? Válassza a Case IH traktorokat a magyar márkakereskedő AGRI CS Magyarország Kft.-től: www.agrics.hu/kapcsolat