Meglehetősen rossz betakarítási eredmény várható a szántóföldi ágazatban az ország egyes részein, főleg Kelet-Magyarországon, a terményárak pedig lefelé tartanak jelenleg. Hogyan érdemes most gondokodni a gazálkodóknak üzleti szempontból?

Hosszú ideje megszoktuk már, hogy az aratás idején van az árak mélypontja a piacon, ez most sincs másképp. Az is látható, hogy az utóbbi 1-3 évben nagyon komoly raktározási kapacitás alakult ki a mezőgazdasági termelésben. Ezáltal egyre kevesebben vannak kiszolgáltatva az aratáskori árszinteken történő értékesítésnek. Azt gondolom, hogy néhány hónapon belül vége lesz ennek a mélypontnak, és azt tud jól kijönni a helyzetből, aki tud raktározni. Viszont fontosnak tartom kiemelni azt is, hogy nem elég raktárat építeni. A raktározás egy külön szakma, ahhoz, hogy a raktárban a termény minősége megőrződjön, komoly szakértelemre van szükség.

Fórián Zoltán

Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője – Fotó: Erste

Erre gyakran felhívjuk a figyelmet a precíziós gazdálkodással kapcsolatban is. Az sem csupán technológia és új gépek kérdése, hanem a precizitás az egész tevékenységre kiterjesztendő gondolkodásmód, amibe a talajelőkészítéstől a raktározásig minden beletartozik.

A kombájn mellől eladni természetesen pénzügyileg nem a legjobb a megoldás, de akik alacsony ráfordítással, kisebb területeken gazdálkodnak, számukra a jelenlegi árak is jó jövedelmet biztosítanak.

Azt viszont érdemes figyelemmel követni, hogy a piaci folyamatok felgyorsítják a mezőgazdaságban egy ideje jellemző koncentrálódást. Ez hazánkra is igaz.

Hosszú távon milyen terményárakra, trendekre lehet számítani?

Most van egy kisebb korrekció, lefelé mozognak a terményárak. Hisztérikus emelkedések nem valószínű, hogy lesznek mostanában, de az árszintváltozások trendje egyértelműen felfelé fog mutatni, a növekedés meg fog maradni.

Érdekes dolog tőzsdei szempontból a gabona. Tőzsdei alaptermékről beszélünk, alaptermészete az ilyeneknek a hullámzó ár, de a mezőgazdasági terményeket a lehető legtöbb minden befolyásolja: időjárás, az exportőr és importőr országokban uralkodó helyzet, és még sorolhatnánk. Rendkívül felfokozott hangulat van jelenleg a nemzetközi élelmiszerpiacon, jönnek-mennek a hírek, aminek mindig az áremelkedés a következménye. A mezőgazdasági termény jó befektetés azoknak, akik biztos megtérülést keresnek a piacon, megtapasztaltuk ezt már 2007-ben, 2011-ben és 2013-ban is.

Az elmúlt években hozzászoktunk ahhoz, hogy a napi ármozgások 1-2-3 százalékosak, most ennél jóval nagyobbak a kilengések, nagyot lehet nyerni, és veszíteni is.

Jó ideje tart az árak emelkedése, nem a háborúval kezdődött, bár akkor kapott lendületet. Mi múlik valójában az orosz-ukrán háborún?

Nehéz helyzet van jelen pillanatban, de azt el kell mondani, hogy az élelmezésbiztonság kérdése nem csak az orosz-ukrán háború következménye, az éhezés hatalmas probléma már régóta a világban annak ellenére is, hogy a globális mérlegek egynesúlyban vannak. Most 1-2 éve a felhasználás ugyan magasabb valamelyest, mint a termelés, de az alapvető gond a globális elosztórendszerekkel van, amivel az ENSZ sem tud mit kezdeni.

Most a háború miatt több tíz millió tonnás tétel esik ki a világpiacról, ez tény, de nem csak emiatt alakultak ki azok a problémák, amely évtizedekre meg fogják határozni az életünket: most ősszel megint óriási növekedés várható az éhezők számában az aszály miatt is, ami magával hozza a migrációs folyamatok felgyorsulását. Lássuk be, egyszerűen nem tudjuk odajuttatni a feleslegünket, ahol nagy hiány van.

Mindez természetesen nem biztos, hogy azonnal és közvetlenül érinti az aratás közepén a magyar gazdákat, de fontos látni a folyamatokat, ezért sokat dolgozunk a gazdákodókkal való stratégiai partnerségek kialakításán. Igyekszünk feléjük közvetíteni, hogy mi zajlik a világban, mert végül mindenkire hatással lesz az agrártermelésben résztvevők közül is.

A hírek szerint megindult az ukrán gabonaexport. Be lehet hozni a lemaradást?

Valóban megindult a vasúti és folyami szállítás, de annál nagyobb exportkapacitás logisztikai szempontból nincs, mint ami most látható. Már arról is érkeztek hírek, hogy égetik a terményt, mert nem tudják hová tenni az új termést, tele vannak a tárolók. Ez is egy olyan körülmény, amire nem igazán volt példa eddig, tehát a termelés, export, import gyakorlata gyökerestől megváltozott Európában.


A magyar gazdálkodók és vállalkozások gondjaira rátérve: a Széchenyi Kártya MAX program elindulásával milyen előnyökre lehet számítani? Népszerű lesz Ön szerint ez a program?

A gazdálkodók hozzászoktak ahhoz, hogy támogatott konstrukciók keretében valósulnak meg a fejlesztéseik, vagy akár az összes finanszírozási igényükhez igénybe vesznek támogatást, ezért kifejezetten várják a folytatást. Ez is az egyik oka annak, hogy elindítják a Széchenyi Kártya MAX programot júliust 1-től. Senkinek sem jó, ha megállnak a beruházások.

A beruházások esetében folyamatosan növekednek a költségek. Hogyan tudják kezelni ezt a pályázók és a hitelezők?

Ez egy nagyon komoly próbája a mezőgazdasági vállalkozásoknak. Most eldől, hogy meg tudják-e őrizni az emelkedő költségviszonyok között is a hitelképességüket. Vannak természetesen lehetőségek, el lehet most ismertetni a költségnövekmény egy részét, de nagyon sok kérdés marad akkor is. Növelni kell az önerőt, a hitelképességet alá kell tudni támasztani. Kérdés, hogy a vállalkozó meg tudja-e győzni a bankját, ezért van egy kis bizonytalanság a piacon, azt gondolom, lassulás várható az agárhitelpiac bővülésében.

Sok cég számára vízválasztó lesz, hogy meg tudja-e valósítani az elnyert beruházásokat, viszont szeretném hangsúlyozni, hogy aki visszalép, az óriási, talán behozhatatlan technológiai lemaradást kockáztat meg. De nem jellemzőek egyelőre a félbemaradt beruházások, mindenki látja, hogy csak előre lehet a kiút.

Korábbi interjúnk Fórián Zoltánnal:

A tragédiák korába léptünk