A floradaily.com portál egy érdekes kezdeményezésről számolt be, miszerint az öntözővíz szűkös rendelkezésre állása világszerte rákényszeríti az agrártermelőket a lehulló esővíz elvesztésének részbeni megakadályozására.

Ennek az „esővíz betakarításának" (rainwater harvesting-nek) nevezett tevékenységnek a szorgalmazói nem a víz természetbeni körforgását akarják megakadályozni, csupán annak kihasználatlanul elszivárgó részét megmenteni.

Ennek a mentésnek különös jelentősége van Délkelet-Ázsiában, ezen belül Vietnámban, ahol a monszun-esők által biztosított bőséges csapadék, a hegyekből lezúdulva, gyorsan a tengerbe fut, helyenként és időnként komoly árvízkárokat okozva.

Az NPI, vietnámi külkereskedelmi vállalat erre a célra holland segítséggel speciális acélmedencéket fejlesztett ki, amelyeket különböző kiállításokon igyekszik a potenciális felhasználókkal megismertetni, és – különböző kertészeti eszközökkel együtt – exportra felajánlani.

A lehulló csapadékvíznek ugyanis akárcsak néhány százaléknyi hányada is nagyon jelentős ültetvények táplálását képes lehet fedezni. Ezért a vietnámi kezdeményezés az utóbbi években több országban is a figyelem központjába került, mivel a megoldás a teljes kiszáradástól mentheti meg a növényeket, és egyben jelentősen mérsékli az árvizek veszélyét.

Indexkép: Shutterstock