Az államtitkár kiemelte, komoly munkát kell végezni annak érdekében, hogy a kutatási eredmények, a technológiai fejlesztések nagyobb arányban jelenjenek meg a magyar agrárvállalkozások gyakorlatában, ezáltal növeljék az ágazat versenyképességét, jövedelmezőségét.

A cél az, hogy a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar nagyobb tudásbázisra, csúcstechnológiára építve, alacsonyabb költséggel, kisebb környezeti terhelés mellett egészségesebb, jobb minőségű, piacképesebb árut állítson elő.

Ezen az úton haladva a jövőben felértékelődik a tudás, az agrárkutatás, a kutatásfejlesztés, valamint az agrárinnovációk elterjedése – tette hozzá Erdős Norbert.

üzem

Felértékelődik a tudás, az agrárkutatás, a kutatásfejlesztés, valamint az agrárinnovációk elterjedése – fotó: AM

Mucsiné dr. Hoffmann Anna, az algaüzem termelésvezetője kiemelte, 2017-ben 240 millió forint pályázati támogatásból, valamint önerőből építették fel Tiszaszigeten az Európában egyedülálló, innovatív mikroalga-termesztő pilot üzemüket. Az általuk kifejlesztett saját tervezésű fotobioreaktor-rendszerben a legmagasabb minőségben végzik a spirulina alga termesztését.

A szakember hangsúlyozta, a jövőben szeretnének együttműködni a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel, valamin több kutatást is végeznek majd a mikroalga-biomassza, illetve a -kivonatok hasznosítására. Tesztelni fogják a talajnemesítő, takarmánynövény-védő hatást, illetve kis és nagy egyedszámú baromfikísérleteket szeretnének végezni. Mucsiné Dr. Hoffmann Anna hozzátette, a kutatás egyértelmű célja a „termőföldtől az asztalig” segíteni az egészséges élelmiszer előállításának „zöld” lehetőségét.