Az utóbbi hónapokban a kínai piacra egyre több európai (és más földrészekről származó) agrártermék jut el, miután a kínai vezetés egyre szélesebb választékot kíván biztosítani a fokozatosan növekvő jövedelemmel rendelkező fogyasztóinak.

A kínai agrárminisztérium legutóbb 51 európai ország 146 agrártermékének importját engedélyezte, amelyek egy részét e-kereskedelmi platformokon is meg lehet vásárolni.

Megnyitotta kapuit Kína a magyar cseresznye előtt

Megnyitotta kapuit Kína a magyar cseresznye előtt – Fotó: Shutterstock

Ennek eredményeként, ez év elejétől kezdve, többek között magyar cseresznye, francia, osztrák és holland sertéshús, illetve szerbiai friss áfonya jut el a kínai piacra, és ez jelentősen növeli az európai szállítók exportbevételeit. A termékekkel szembeni követelmény, hogy meg kell felelniük a kínai egészségügyi és minőségi szabályoknak.


A kínai agrárimport lehetőségeinek kibővítése az európai országok számára is új esélyeket teremt exportpiacaik bővítésére, amelyeket érdemes mielőbb kihasználniuk, és regisztráltatni vállalataikat a kínai beszállítók listáján (Franciaország már eddig mintegy 7.000 vállalatát regisztráltatta), mivel a hatalmas kínai piac – a lakossági keresetek fokozatos növekedésével – továbbra is növekedni fog, és szinte korlátlan lehetőségeket biztosít az európai agrártermékek értékesítésének.

Forrás: ciie.org