A kazánok manapság a változó időjárás miatt a fűtési szezon 80-90 százalékában enyhe téli napokon és hűvös, őszi, tavaszi napokon üzemelnek. Ennek megfelelően kis teljesítményen is gazdaságosan kell, hogy üzemeljenek, de sajnos a régi, elavult kazánoknál a kis teljesítmény nem mindig jelent gazdaságosságot. Sőt a legtöbb esetben az állandó ki- bekapcsolgatás és hirtelen történő nagy energiafelhasználás miatt nem is figyelhetünk meg fogyasztás csökkenést az enyhébb napokon.

Az én kazánom régi, de jól működik, akkor mégis mi baja lehetne?

A régi típusú, nagy és „lomha” kazánok nagy vízmennyiséget kell, hogy felmelegítsenek egy enyhe téli napon is, ha bármilyen mértékű fűtésre szeretnénk rávenni őket. Ehhez pedig, ha akarjuk, ha nem teljes üzemen dolgoznak, legalábbis amikor érzékelik a szobai termosztát jelét. Majd egyszer csak, a hirtelen nagy hőtermelés hatására a kazán belső termosztátja lekapcsolja a gázégőt, mielőtt az túlfűtené a kazán belsejét. Ez a folyamat pedig addig ismétlődik, amíg az üvegház hőmérséklete el nem éri az általunk beállított értéket. Nem túl gazdaságos ugye? Olyan mintha úgy próbálnánk meg lefutni egy maratont, hogy száz méteres sprintekre bontjuk. Bárki kipróbálhatja, de garantáljuk, hogy a feléig sem jut.

Itt jön képbe egy gyors reagálású, alacsony teljesítményen is nagyon hatékony konstrukció, ami kis teljesítményen is képes folyamatosan fűteni, ezzel megtakarítva rengeteg pénzt és energiát.

Milyen átalakítást igényel a kazán cseréje?

Sokan most arra gondolnak, ó te jó ég le kell bontani a fél épületet, szét kell verni a falakat és a komplett bekötés is mehet a kukába. Ezzel szemben van egy jó hírünk, a régi, elavult kazánok cseréje során mindössze a régi kazánt, a régi füstcsőrendszert és az apróbb alkatrészeket kell lecserélni. Meglévő technológiába tökéletesen illeszthető, az üvegházak tartószerkezetét és csőrendszerét nem kell megbontani, komolyabb átalakítást vagy beruházást nem kell végrehajtani a kertészetekben.

Mennyit spórolhat a kazánok korszerűsítésével a gazda?

A kazánok cseréje, évente 30-40 százalékkal kevesebb energiafelhasználást is jelenthet. Mindez számszerűsítve, bizony több milliós megtakarítás, – nyilvánvalóan üzemmérettől függően. Fontos tudni, hogy a „gáz-zabáló”, 70 kW alatti kazánok újonnan történő beüzemelését betiltották, valamint sem kéményes, sem pedig turbós gázkazánt nem lehet engedélyeztetni. A régi kazánok természetesen még működhetnek, amíg végleg fel nem mondják a szolgálatot, ám újonnan telepített technológiaként már csak kondenzációs kazánokat szabad telepíteni.

Jöjjön még egy kis matek:

Egy kb. 3 MW-os kertészet éves gázköltsége 20-30 millió forint közé tehető. Mivel az elmúlt években jelentősen megváltozott időjárási körülményeket tapasztalhatunk – őszbe nyúló nyár, enyhe tél, szinte már égető tavaszi napsütés – olyan kondenzációs kazánokra lenne szükségünk, amelyek nem dolgoznak feleslegesen és gyorsan tudnak reagálni az időjárási viszonyokra, valamint ha kell, folyamatosan alacsony teljesítményen tudnak üzemelni. Ez a kis teljesítmény és a gyors reakcióképesség a korszerűtlen „lomha” kazánokkal szemben pénztárcánknak akár 10 millió forintot is jelenthet éves szinten. Ha belegondolunk egy ilyen korszerű kazán üzembehelyezése már egy családi ház tekintetében is jelentős összeget jelent, nem is beszélve a fóliák vagy üvegházak éves megtakarításáról.

Teljesen más megközelítésből:

Nézzünk néhány példát az autósok nyelvén szólva. Úgy kell elképzelni, mintha valaki piros lámpától piros lámpáig padlógázon száguldana, aztán hirtelen fékezne egyet, majd ahogy vált a lámpa ismét nagy gáz. Semmi értelme, mert aki egyenletes tempóban halad, egyrészt miden lámpánál utoléri a száguldozót, másrészt rengeteg üzemanyagot spórol. De az is releváns, hogy egy autó alapjáraton – ami 1000-es fordulat körüli – fogyaszt kb. 3-4 l üzemanyagot, viszont a pilóta a biztos indulás reményében folyamatosan 2000-es fordulaton tartja. Itt is azt vesszük észre, hogy ugyanannyit haladt, sokkal több üzemanyaggal.

Még egy jó tanács, ne halogassa az új kazán telepítését, hiszen most bőven van ideje szakemberekkel konzultálni és kiválasztani az önnek legmegfelelőbb fűtési technológiát.