19-re még két harcsát húztak

A pecaverzumnak köszönhetjük ezt a lélegzetelállító, vízreűző beszámolót harcsaországból. Az "elkövető" Zalkodi András volt, aki rutinos és nem kevésbé sikeres horgász, és az ominózus fogás kérlelhetetlen bekövetkezte előtt a Hortobágyi Halgazdasági Zrt. Ohati 3-as horgásztavára invitálta cimboráit egy kis pergetésre november 12-én, szombaton.

A nap folyamán aztán a pecás baráti kör nem kevesebb, mint 21 darab szürkeharcsát szákolt. A két legnagyobb hal 90 kilogrammot és 65 kilogrammot nyomott, ami mindkét esetben önmagában is hírértékű lenne, a fennmaradó 19 hal nélkül. A legnagyobb halakat nem csak a szójátékok kedvéért de valóban is feltették a kockára, hiszen ultralight felszereléssel akasztották meg őket, és ennek megfelelően a körültekintően lefolytatott fárasztás is több mint egy órát vett igénybe. De adjuk is át Zalkodi Andrásnak a szót, aki  így számolt be az eseményekről a pecaverzumnak:

„Nagyon sok 15-20 körülit fogtak, és akasztottak nagyokat is, amelyek sajnos elmentek. Amikor ebben az 1,20-as vízben a gumi után egy-egy ilyen 80-90 kilós elindult, akkor aztán mindenki meglepődött egy pillanatra”

– mesélte a Pecaverzumnak Zalkodi András.

Nem ma kezdte a nagyhal-vadászatot

András november 5-én, szombaton már egyszer beikszelte a harcsalottó nyerőszámait. Akkor dél körül kezdtek bele a sportba Lénárt Istvánnal, de adjuk is át a szót újra Andrásnak: „Amikor elkezdtünk behúzgálni, akkor már a bojlisok akasztottak egyet. Bementem nekik segíteni csónakkal, de akkora volt a harcsa, hogy én sem tudtam beemelni a csónakba."

"A végén sajnos megtépte őket, bőven mázsa feletti volt. Nem értem át a száját, hogy meg tudjam fogni, és be tudjam húzni a csónakba.”

Ezt követően a kilós nagyságú kárász csalira 18:45-kor érkezett az első óriás, a második pedig három órára rá, és hamarosan mindkét hal a csillagos eget szemlélhette a bajszaik alól. Az első bizonyult nagyobbnak 85 kilogrammos súlyával 224 centiméteres hosszával, a második "kisebb harcsa" pedig 65 kilogrammal mérlegelt, még mindig 2 méter felett, pontosan 7 centimétert hozzátoldó hosszal.

A pecaverzumnak köszönhetjük ezt a lélegzetelállító, vízreűző beszámolót harcsaországból.

November 12-én az ohati 3-as horgásztaván a pecás baráti kör nem kevesebb, mint 21 darab szürkeharcsát szákolt. Kép: Pecaverzum

Tóba-tóba, hallátoga-tóba

A reggeli fényképezkedés után a harcsák visszacsusszantak a tóba. A szerelékeket aznap 200-250 méterre húzták be és a két nagy öreg fejenként 30-40 percet birkózott a kétlábúakkal. „Le sem tudta írni, akkora élményeket szerzett, neki ilyenben korábban még nem volt része” - mesélt barátja lelkiállapotáról András, aki 21-én nem is pecázott, nehogy véletlenül megint elvigye a képzeletbeli aranyérmet, inkább a többieket segítette.

Ő amúgy a 2022-es szezont egy 120 kilós harcsával indította, és zárásképp (bár az hol van még) mindösszesen 21 darab két méter feletti harcsát jegyzett be a horgásznaplóba.

„Fantasztikusnak értékelem az évem, egy 120 kilóssal kezdtem, aztán sok 70-90 közöttit fogtam” - számolt be róla, miközbebn még mindig van olyan álma, ami nem teljesedett be. Az ohati tóban sejtik Magyarország leghatalmasabb harcsáját, ami talán 280 centiméternél is hosszabb lehetés amit tavaly Czimmermann Gábor és Koós Ferenc már zsinórvégre kaptak egyszer, de 2,5 óra után a hal végül csendben alámerült. Zalkodi András is látta már a gigászt, de csak nem sikerült még a partra csábítani.

„Jövőre nagyon szeretném megfogni a nagyot” – mondta el a pecaverzumnak.

(Forrás: pecaverzum)