Ahogy megérkezik a jó idő, a meleg, virágoznak a fák, úgy van egyre nagyobb szükség a kertészek munkájára. Azok a kert körül dolgozó szakemberek, akik megfelelő szakképzettséggel rendelkeznek akár bruttó 800 ezer - 1 millió forintot is megkereshetnek havonta. A tapasztalat azonban megfizethetetlen - írta meg a Pénzcentrum.

Kertek gondozása

Megérkezett a tavasz, ezzel együtt kimondottan nagy szerepet kap a házi kertet, udvarok, veteményesek gondozása. A kerti munkák piacán azonban szinte minden esetben végzettséget van szükség, ha valaki jól akar keresni. A lap a hirdetések között keresgélt és megállapította, hogy nagyon sokféle pozícióban érhetőek el kerti munkák. Akadnak hivatalos végzettséggel rendelkező kertészek, valamint nyugdíjasoknak szóló munkák egyaránt.

Az adatok alapján megállapították, hogy a szakképzettséggel rendelkezők természetesen jóval több pénzt vihetnek haza, de a tapasztalat is jelentős mértékben befolyásolhatja a fizetéseket. Aki nem rendelkezik végzettséggel, mégis fel tud mutatni pár szakmában töltött évet, azt akár még különböző illetményekkel is jutalmazhatják. A vidéki helyeken pedig általános, hogy bejárási támogatást nyújtanak.


Sokszínű, de hasonló feladatok

A kertészek feladata sokszínű, de a munkák általában hasonlítanak egymásra. Főleg a zöldterületek ápolására van szükség, ennek fenntartásához keresnek kertész munkatársakat. A feladatok közé sorolható a gyep felületek vágása, a fű összegyűjtése, a gyepszellőztetés, a sövények ápolása, a gyomlálás, a kapálás, a metszés, valamint a gyomirtás, a növények ültetése, a locsolás, illetve a járda síkosságmentesítése. Emellett természetesen szinte bármi szóba jöhet, amit a munkáltató szeretne.

Fontos, hogy az iskolai végzettségen felül az elvárások között nagy előnyt jelenthet, ha valakinek van "B" kategóriás jogosítványa, valamint saját autója. Lényeges tovább a jó kommunikációs készség és persze az igényesség sem maradhat el.

Vajon megéri ma kertésznek lenni?

Tavaly novemberben a teljes munkaidőben dolgozók bruttó átlagkeresete meghaladta a 621 ezer forintot. A kedvezmények igénybevételével számolt nettó átlag 427 700 forint volt. A KSH adatai szerint a dísznövény-, virág-, és faiskolai kertész, csemetenevelő átlagosan bruttó 344 068 forintot kap, tehát nettó 228 805 forint a fizetésük, ami azt jelenti, hogy jóval az országos átlag alatt alakulnak a keresetek.

Egy jó kertésznek nem csak tapasztaltnak, hanem igényesnek is kell lennie - fotó: pexels.com

A Pénzcentrum azonban táblázatba szedte, hogy ebben a szakmában a tapasztalat és a munkában eltöltött évek száma jelentősen befolyásolja a fizetéseket. Hozzátették, hogy nem tekinthető kimondottan jelentősnek az eltérések, hiszen alig 14 ezer forint körül van a legidősebb, valamint a legfiatalabb korosztály átlagos bruttó bére között.

Aki viszont kertész munkatárs, szakirányú végzettséggel és több éves szakmai gyakorlattal dolgozna, az bruttó 915 és 999 ezer forintot között kereshet. A kertfenntartó, aki kertész végzettséggel rendelkezik, annak átlagkeresete valahol 510 ezer forint körül mozog. A szakképesítéssel dolgozó kertész 832 ezer forintot vihet haza, míg aki motoros fűkaszával dolgozik, az már "csak" 440 és 490 ezer forint között kereshet.