Ez lehetőséget teremt a peszticidhasználat – és ezzel együtt a környezetszennyezés és a rovarirtásra fordítandó kiadások – drasztikus csökkentésére – írja a xinhuanet.com kínai hírportál.

Az utóbbi időben a kártevő rovarok egyre gyorsabban toleránssá váltak a rovarölő szerekkel szemben, ami a kutatókat világszerte és folyamatosan új szerek létrehozására, a termesztőket pedig kiadásaik növelésére kényszerítette. A kutatók számítógép segítségével és 23.000 vegyület kipróbálásával találták meg azt a szert, amely ellen az évente több százmillió dolláros kárt okozó Lucilla cuprina döglégy nem képes rezisztenciát kialakítani, sőt a kártevő lárváinak egy részét is sikerült elpusztítani.

permetezés

A rovarölő szerek nagy része az idegi jelzések továbbítását szolgáló enzim blokkolása útján pusztítja el a kártevőket – fotó: Shutterstock

A rovarölő szerek nagy része az idegi jelzések továbbítását szolgáló enzim blokkolása útján pusztítja el a kártevőket, a rovarok viszont az adott enzim mutációja révén válnak rezisztenssé az egyes szerekkel szemben. A nemzetközi kutatócsoport ennek a mutációnak a meggátolása segítségével tudta blokkolni a rezisztencia kialakulását. A mutációt blokkoló vegyületnek a normál rovarölő szerekhez való hozzáadása a döglégy irtásához szükséges szermennyiséget 5-16-szoros arányban csökkentette.