Egy dolog azonban megszívlelendő. Ha egy gazdaság a fő kárszezonban menetrendszerűen védi a bevételét jég- és viharkárokra szóló biztosítással, akkor itt van ismét a lehetőség, hogy költséghatékonyan, fagyokra is térítő „csomag” verzióra cserélje gyakorlatilag nulla többletráfordítással a jelenlegi biztosítását.

Mielőtt rátérnénk, hogy a számtan szempontjából miért érdemes konstrukcióváltásban gondolkodni, nézzük meg előtte a kritériumokat, aminek teljesülniük kell ahhoz, hogy téli fagykár téríthető legyen a biztosító részéről.

faygkár

Fagykár diófán – fotó: MTI / Komka Péter

Főszabály szerint a fagynak olyan tőszámcsökkenést kell eredményeznie, ami szükségessé teszi tavasszal a terület újrahasznosítását. Ez azt jelenti, hogy az adott táblában nagyjából minden második tőnek ki kell pusztulnia a feltétel szerint átlagosan. Azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy

mínusz 15 fokos hidegnek kell beállnia ahhoz, hogy téli fagy káreseményről beszélhessünk, amit ráadásul ellenőriz a biztosító az erre a célra létrehozott meteorológiai rendszerben.

A repce esetében például térítéshez arra is szükség van, hogy meglegyen ősszel a technológiailag elvárható tőszám és legalább 6-8 leveles állapotú növény menjen a télbe. A kipusztult növények „múmiái” tavasszal még megtalálhatók a károsodott területen, így azok hiánya egyből indokolja a kizárást, vagyis arra nem lehet hivatkozni, hogy elfújta azokat a szél.

Agrisk

És most jöjjön a matek

Az idei 4 Mrd Ft-os támogatási keret 5 Mrd Ft-ra történő emelése ismét alátámasztja azt a számítást, hogy az „A csomag” biztosításoknak ismét megvan a létjogosultsága, mert az igénybe vehető támogatási intenzitás ismét a 65%-os mérték irányába röpíti a visszatérítést. Nagyon egyszerűen lefordítva, ha kötünk egy „A” csomagot, akkor a fizetendő díj ugyan magasabb lesz az elején, mint egy szimpla jég és viharbiztosítás, viszont utólag több pénzt kapunk vissza és mondhatni ajándékba kaptunk egy fagybiztosítást is egyben.

Az Agrisk növénybiztosítási portáljának segítségével egyrészt Ön is kiszámolhatja, hogy mennyit térítenek a biztosítók fagykár esetén és egy nagyon fontos tanácsadási újdonság az Agrisk Kárszemle segítségével

kárszakértői támogatást is kaphat a helyszínre annak érdekében, hogy a jogos kárigényét a lehető legjobban tudja érvényesíteni egy esetleges kárrendezés alkalmával.

Igényeljen Agrisk Parner Kártyát, hogy egyszerűen juthasson hozzá ehhez a szolgáltatáshoz.

Szerző: Surmann Árpád, Agrisk.hu és Karszemle.hu portálvezető, agrárbiztosítási szakértő