Több mint 1300 darab, 10 hektárnál kisebb területű, állami tulajdonú földet kínálnak eladásra nyilvános pályázat útján a 2024. február 12-től folytatódó földértékesítési programban. A területekre 30 napig, azaz 2024. március 12-ig lehet vételi ajánlatot tenni az Elektronikus Pályázati Rendszer felületén – áll az Agrárminisztérium sajtóközleményében.

Fontos! 10 hektár alatt az értékesítés nem árveréssel történik, hanem elektronikus ajánlattétel útján.

Hozzáteszik, hogy az agrártárca szerint a magyar gazdálkodóknál jó helyen van a föld, mindennapi munkájukkal ők művelik meg ezeket a területeket, és élelemmel látják el a magyar háztartásokat. A minisztérium továbbá elkötelezett az osztatlan közös földtulajdon felszámolásának gyorsítása mellett, amivel a magyar birtokpolitika több mint három évtizedes adósságát kívánja orvosolni. Ezért értékesítenek olyan ingatlanhányadokat is, ahol az állam kisebbségi tulajdonos, így akár a tulajdonostársak többlettulajdonhoz juthatnak az érintett ingatlanban, ezzel – ideális esetben – csökkenhet a tulajdonostársak száma is.

Több mint 1300 darab, 10 hektárnál kisebb területű, állami tulajdonú földet kínálnak eladásra

Több mint 1300 darab, 10 hektárnál kisebb területű, állami tulajdonú földet kínálnak eladásra – Fotó: Agrárminisztérium/Pelsőczy Csaba

Az előző földértékesítési programokhoz hasonlóan, az eladásra kerülő földek az állami földvagyon-portfólió tisztítását is szolgálják, hiszen értékesítésre kerülnek azok a jellemzően kis területű, magántulajdonú földek közé ékelődött ingatlanok, melyek hasznosítása – leginkább – a szomszédos ingatlanok használói által optimálisabban kivitelezhető. Az eredményes gazdálkodáshoz elengedhetetlen a megfelelő birtokméret kialakítása, melyhez a mostani földértékesítési program is jó lehetőséget kínál – írja közleményében az agrártárca.


A februárban indult földértékesítési program hetedik ütemében több száz településen érhető el földterület. A több mint 3500 hektár 40 százaléka szántó, rét, legelő; 25 százaléka erdő, a fennmaradó terület pedig vegyes művelési ágú ingatlan. Vételi ajánlatot bárki tehet, aki a jogszabályban foglalt feltételeknek megfelel – áll a közleményben.

Az értékesítési hirdetmények a Nemzeti Földügyi Központ honlapján (https://nfk.gov.hu/), valamint a következő elektronikus oldalról is közvetlenül elérhetők: https://epr.nfk.gov.hu/.

Ki vásárolhat így földet?

Földet ezúttal is csak földművesek vásárolhatnak (kivéve az 1 hektár alatti parcellákat, hisz azokat nem földműves is megszerezheti) – osztja meg a MAGOSZ a szakmai információkat.

Hozzáteszik, hogy a vevőnek vállalnia kell, hogy a föld használatát másnak nem engedi át, azt maga használja, sőt ennek az átengedési tilalomnak nincs időbeli kifutása se, így ez a korlátozás a tulajdonjog teljes tartama alatt fennáll.

– Hirdetés –

Aranykalászos gazda képzés országosan! Ha olyan aranykalászos gazda tanfolyamot keresel, ahol vizsgagarancia és árgarancia van, jelentkezz most! Legyél te is aranykalászos gazda 78 000 Ft-ért!

Milyen áron vásárolhatók meg ezek a földek?

Kitérnek arra is, hogy a forgalmi érték ezúttal nem került feltüntetésre a hirdetményben, az értékbecslési szakvéleményt majd csak az ajánlatok benyújtását követően készítik el. Az értékbecslés díját majd az viseli, akivel az adásvételi szerződést megkötik (azaz a legmagasabb ajánlatot tevő személy).