Az információszerzés forrásai jelentős változáson mennek keresztül. A Gemius üzleti tanácsadó cég harmadik negyedéves jelentése szerint tovább emelkedett az internetfelhasználók száma Magyarországon. Szeptemberben már közel 5,2 millió magyar használta a világhálót, azaz a 15 évnél idősebb lakosság 60,78 százaléka. A felmérés szerint a felhasználók nagy része, 86 százaléka napi szinten használja az internetet. A netezők több mint fele a 18-39 év közötti korosztályból kerül ki, minden negyedik internetfelhasználó 25 és 34 év közötti, ám a 60 év feletti felhasználók aránya is folyamatosan emelkedik, már elérte a 10 százalékot. A vizsgálat rámutat: minden negyedik internetező rendelkezik középfokú végzettséggel, minden ötödiknek van ennél magasabb végzettsége is.

De mit mondanak a piackutatások az agráriumról?

Az AgroStratéga legújabb, országosan reprezentatív kutatása szerint 2014-ben a hivatásszerűen gazdálkodó hazai termelők 45 százaléka használja naponta az okostelefont (internetkapcsolattal rendelkező mobiltelefon). Ez 25 százalékos növekedés az előző évhez képest! Az első 5 leggyakrabban használt információforrásból már három az interneten keresztül érhető el: e-mailben kapott hírlevél, kiadvány (74%) és internetes agrárportál (71%) (ami megelőzi a nyomtatott szaklapokat: 63%), továbbá az internetes agrárfórum (61%).

A nyomtatott és az online agrármédia rendszeres olvasottsága közötti tekintélyes eltérést mutatja a Kleffmann Group reprezentatív piackutatása is. Itt a különbségek még markánsabbak, hiszen itt szántóföldi terület alapján vizsgálják a magyar mezőgazdaság médiahasználatát. A Kleffmann 20 éve foglalkozik Magyarországon a kukoricát, kalászos gabonaféléket, napraforgót, repcét termesztő gazdák input-beszerzési és az utóbbi években médiahasználati szokásaival. A kutatással 3,68 millió hektár területet reprezentálnak.

Kétszeres elérés művelt terület alapján!

A Kleffmann kutatása szerint kétszeres, pontosan 94,9%-os a különbség:

  • rendszeres olvasottságban
  • a Top5 legolvasottabb agrárszaklap átlaga és
  • az Agroinform.hu portál között
  • szántóföldi terület alapján.

Milyen különbségek vannak az online és a print között?

Az Agroinform.hu rendszeres olvasottsági elérése a művelt területek 46,2 százaléka, míg az olvasottság szerinti első öt nyomtatott agrárszaklap átlaga ennek csupán felét, 23,7 százalékát éri el.

Mit mutatnak az auditált mérések?

Az alábbi táblázatokban a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (MATESZ) és a Digitális Közönségmérési Tanács (DKT) által közzétett adatok alapján az Agroinform.hu portál napi auditált látogatottsága és a négy auditált mezőgazdasági szaklap példányszámai láthatóak:

MATESZ 2014. II. negyedév gyorsjelentés
Kiadvány címe Nettó nyomott Összesen aktívan vásárolt Összesen értékesített Összesen terjesztett
Lap 1 16 200 - - 16 110
Lap 2 12 650 - - 12 471
Lap 3 18 009 2 590 2 590 16 358
Lap 4 10 009 1 822 1 822 8 380
DKT.hu Onlie Audit (OLA) 2014 november 17. hivatalos mérése – napi adatokkal:
Portál neve UC Oldalmegtekintés Látogatás
Agroinform.hu 17.354 242.730 23.249

A piackutatások, illetve a MATESZ és a DKT hivatalos adatai minden eddigi eredménynél világosabban rámutatnak, hogy a print és az online csatája már eldőlt. A gazdák internetről tájékozódnak az agrárhírekkel, a támogatásokkal, az általános gazdasági hírekkel és a piaci információkkal kapcsolatban. Naponta döntéseket hozni folyamatosan frissített információk, ajánlatok, adatok alapján lehet. Ezeknek pedig elsődleges eszköze az internet és a friss kutatások szerint az Agroinform.hu portál.

Bolyki Bence Agroinform.hu portálvezető