A franciaországi mezőgazdasági ágazatoknak 200.000 idénymunkásra van szükségük márciustól – tehát azonnal!

Azokat az embereket, akik ideiglenesen nem tudnak dolgozni, vagy elveszítették a munkahelyüket a koronavírus-helyzet miatt, Didier Guillaume mezőgazdasági miniszter kiemelt sajtómegjelenések segítségével szólította meg.

"Szeretnénk megszólítani minden érintettet, hogy akinek módjában áll, csatlakozzon a francia mezőgazdászok népes  seregéhez!"

– mondta Didier Guillaume.

A miniszter közleménye szerint az önként jelentkező dolgozók munkabérét a mezőgazdasági termelők, illetve vállalkozók fizetik, és a kormány vizsgálja, hogyan lehetne tovább könnyíteni az agrár-ágazati szereplők helyzetét.

Óriási problémát jelent egyelőre, hogy az ilyenkor szokásos külföldi idénymunkások nem tudják elkezdeni a munkát a beutazási korlátozások miatt.

A kép illusztráció! – fotó: Shutterstock

A miniszter továbbította az FNSEA ernyőszervezet, azaz a Francia Mezőgazdasági Szakszervezetek Országos Szövetségének üzenetét is.

"200.000 emberre van szükségünk a következő három hónapban, mégpedig 45.000 főre márciusban, 75.000 főre áprilisban és szintén 75.000 főre májusban." – nyilatkozta Christiane Lambert, az FNSEA elnöke.

A korábbi években a francia munkaerő-hiányt enyhíteni tudták a külföldi vendégmunkások – köztük lengyelek vagy románok is – akik a munkacsúcsok idejére a francia farmokra költöztek. Egyértelmű, hogy ők a koronavírus-helyzetre való tekintettel idén nem jöhetnek, de ettől függetlenül, az aktuális munkákat valakinek el kell végeznie.

Az FNSEA a Mezőgazdasági Foglalkoztatási és Képzési Országos Ügynökséggel (Anefa) és a Munkaügyi Minisztériummal karöltve közös platformot alakított ki (desbraspourtonassiette.wizi.farm), amely egy tematikus weboldalon tünteti fel azokat a francia farmokat, ahol munkaerőhiány van. A munkát kereső személyek így a lehető legkönnyebben megtalálják a számukra ideális munkahelyet az elérhetőségekkel és szükséges információkkal együtt.

"Ez a weboldal, ahogy a nevéből is látszik, a telekocsi mozgalom mintájára készült és egy új közösségi hálót testesít meg a mezőgazdasági foglalkoztatásban!"

– mondta Christiane Lambert.

Idénymunkások a szőlőben. A kép illusztráció és nem francia gazdaságot ábrázol! – fotó: Shutterstock

A Wizifarm főoldalán az alábbi kiáltvány olvasható:

A Covid-19 a mezőgazdaságot is elérte! Hiányzik a munkaerő, elakadt a termelés! Mobilizálni kell a lakosságot az élelmiszerigényeinek kielégítésére!

Az új weboldal hirdetései alapján a legnagyobb igény az alábbi munkakörök dolgozói iránt van:

Szőlőültetvényes traktoros, borászati üzemi dolgozó,  szőlészeti metsző, kertész – minden kertészeti ágazatba, méhész…

Wizifarm az önkéntesek és a munkáltatók közötti kapcsolatteremtés megkönnyítését szolgálja – és ezen az új weboldalon bárki jelentkezhet az általa kiválasztott munkára. A munkáltató pedig azonnal értesítést kap a jelentkezőkről és a korábban beállított profilok alapján tud első körben választani a jelentkezők közül, belső üzenetküldés útján.

Az oldal elindítása óta, pár nap alatt rengeteg álláshirdetés került fel az ajánlatok közé: szamócaszedő munkatársat keresnek Drôme-ben, spárgaszedés van Alpes-Maritimesben, retek- és a szabadtéri saláta-betakarításhoz keresnek munkatársat a Haut-Rhin-től – de a Champagne-i traktorállomás is hirdet, a szőlőültetvényekkel és a Maine-et-Loire-i kacsatelepekkel egyetemben.

"Jelenleg a dél-franciaországi és elzászi területeken mutatkozik a legnagyobb munkaerő-igény." – pontosított az FNSEA elnöke.

A mezőgazdaságban most azokra is nagy szükség van, akik például a fodrászatok, kereskedelmi intézmények, vagy bárok-, szállodák, és éttermek bezárása miatt veszítették el a munkájukat.

"Maradjunk otthon, vagy utazzunk el vidékre dolgozni?"

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a lakosság egy kicsit össze van zavarodva az ellentétes hírek miatt. Eddig a  kormány szigorú intézkedéseivel azt közvetítette, hogy minden polgár maradjon otthon és csak a legszükségesebb teendők miatt mozduljanak ki a legközelebb eső élelmiszerboltba, vagy gyógyszertárba.

Az újonnan kialakult gazdasági helyzet azonban most új kihívásokat állított, amelyeket sürgősen meg kell oldani. A munkavégzésre való jelentkezések természetesen kivételt – és speciálisan kezelt eseteket képeznek a karantén-intézkedések közepette.

Christiane Lambert szerint 10.000 ember máris önként jelentkezett, nem egészen egy hét leforgása alatt.

„Biztonsági intézkedéseket vezettünk be a vidéki munkára jelentkezők esetében is. Testhőmérsékletet is mérünk a munkára jelentkezők körében és koronavírus-teszteket is biztosítunk minden érintett számára. Nem engedjük meg, hogy a mezőgazdasági munkavállalók váljanak a koronavírus terjedésének vektorává!" – hangsúlyozta Christiane Lambert.

Forrás: https://www.ouest-france.fr és https://actu.fr cikkekből fordította és kiegészítette: Igric Dominika

Szívesen olvasna több hírt a témában?

Ajánljuk folyamatosan frissülő cikkeinket itt:

Koronavírus hatásai az agráriumban – Minden hír egy helyen, FRISSÍTVE!


Az Agroinform.hu Fórum oldalán a "Koronavírus hatása a mezőgazdaságban" topikban bárki megoszthatja gazdálkodó társaival észrevételeit, tapasztalatait a témában.