Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján 2024.04.29-én Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 626, míg a régiós országokban 616 forint volt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A magyarországi átlagár 1,6 százalékkal, azaz 10 forinttal volt magasabb a régiós átlagértéknél. A szomszédos országokban az átlagár 630 forint volt, a magyar ár ennél 0,6 százalékkal, azaz 4 forinttal volt alacsonyabb. A gázolaj heti átlagos ára Magyarországon 614 forint volt, ami 7 forinttal, 1,2 százalékkal haladta meg a régiós 607 forintos átlagárat. A szomszédos országokban 620 forint volt a gázolaj átlagára, a magyar adat 1,0 százalékkal, azaz 6 forinttal volt ennél alacsonyabb - közölte legfrissebb (április végi adatokat tartalmazó) kísérleti statisztikája alapján a KSH.

Hétfőn a gázolaj drágulni fog, a benzin ára viszont csökken. Bővebben a témáról itt olvashatsz.

A KSH az adatsorhoz hozzátette, hogy a 95-ös benzin magyarországi átlagára 13 forinttal csökkent az előző heti adathoz képest. Ezzel párhuzamosan a régiós átlag is mérséklődött, 3 forinttal. A szomszédos országokban a benzin átlagára szintén 3 forinttal csökkent.

A gázolaj magyarországi átlagára 14 forinttal csökkent egy hét alatt. A régiós átlagár kisebb mértékben, de szintén csökkent, 6 forinttal. A szomszédos országokban a dízel átlagára 7 forinttal csökkent az előző héthez képest a KSH összeállítása szerint.


A KSH megállapította: a legfrissebb adatok alapján Magyarországhoz képest a régiós országok közül Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Szerbiában és Szlovákiában volt magasabb a benzin átlagára. Magyarország után Ausztriában csökkent a legnagyobb mértékben a benzin ára, 9 forinttal. A térségben Szlovéniában és Lengyelországban nőtt a benzin ára az előző heti adatokhoz képest, 4 és 1 forinttal.
Lengyelország és Szlovénia esetében a 95-ös oktánszámú benzin átlagára kevesebb mint 5 százalékkal maradt el a magyar átlagártól. Bulgáriában továbbra is több mint 10 százalékkal alacsonyabb a benzin átlagára.

A gázolaj heti átlagára Ausztriában, Horvátországban és Szerbiában meghaladta a magyar értéket, ugyanakkor Bulgáriában az átlagár több mint 10 százalékkal kisebb volt a magyar dízel üzemanyag átlagárához képest. Lengyelország kivételével a régió összes országában csökkent a dízel átlagára az előző héthez képest. Magyarországon és Ausztriában volt tapasztalható a legnagyobb mértékű csökkenés, 14 és 11 forinttal – ismertette a 2024. április 29-ei adatokat a KSH.

Az üzemanyagárak – ezen belül a benzin és a gázolaj árának – változásait kövesd velünk!

Indexkép: Shutterstock