Az üzemanyagárak csak hónapok múlva fognak visszaállni a 2021. novemberi szintre – mondta Grád Ottó. Az Ásványolaj Szövetség főtitkára ezt azzal kapcsolatban közölte, hogy Magyarország mentességet kap a február 5-én életbe lépő orosz kőolajimport-tilalom alól, ami szerinte megoldhatja a gázolajhiányt és hosszú távon mérsékelheti az árakat is - írja az index.hu

fúrótorony

Amennyiben az orosz olajból biztosított lesz az ellátás, akkor az az árakon is meglátszódik majd – fotó: pixabay.com

A régióban jelenleg Magyarországon a legdrágább az üzemanyag

Az üzemanyagtöltő állomásokon még ma is jóval többe kerül a gázolaj, mint a benzin. Grád Ottó szerint ennek az az oka, hogy még mindig gázolajhiány van Európában.

Hozzátette, amennyiben az orosz olajból biztosított lesz az ellátás, akkor az az árakon is meglátszódik majd.

Az Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint a piacon újra érvényesülni tudnak majd a normál piaci versenyfeltételek, aminek eredményeképpen az árak is vissza fognak térni arra a szintre, ami 2021. november 15. előtt volt jellemző. A régióban jelenleg Magyarországon a legdrágább az üzemanyag. A gázolaj ára csak hazánkban van 700 forint felett, még a háborúval sújtott Ukrajnában is 160 forinttal olcsóbb literenként. Hasonló ár egyedül csak Ausztriában van.

tankolás

Egri Gábor szerint legalább egy év kell ahhoz, hogy az üzemanyagárak visszatérjenek a 2021. novemberi szintre – fotó: pixabay.com

A folytatódó orosz olajimport árcsökkenést hozhat

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke, Egri Gábor azt mondta, hogy amíg a szomszédos Ausztriában és Romániában 20 százalékos az áfa, addig Magyarország 27 százalékos áfája rekordmagasságúnak számít Európában. Szerinte a folytatódó orosz olajimport további árcsökkenést eredményezhet, ami a kisebb töltőállomásoknál már most is észrevehető.

Visszaállt a régi ökölszabály, hogy ezek a független, fehér kutak olcsóbbak, mint a nagy hálózati társaságok, tehát mindenképpen érdemes az árakat Magyarországon összehasonlítani és figyelni az egyes kutak közötti különbségeket

– mondta Egri Gábor, majd hozzátette, hogy véleménye szerint legalább egy év kell ahhoz, hogy az üzemanyagárak visszatérjenek a 2021. novemberi szintre.

Ahogy korábban mi is megírtuk Magyarország mentességet kapott az Európai Bizottságtól, a februárban élesedő újabb orosz szankció nem vonatkozik ránk. A Mol február 5. után is fennakadások nélkül tudja biztosítani a hazai üzemanyag-ellátást, mert zavartalanul fel tudja dolgozni a Barátság vezetéken érkező orosz kőolajat, valamint az ársapka kivezetésével az import is vissza tud jönni.