Az amerikai Osmo startup vállalat – mesterséges intelligencia alkalmazásával – a gépi szaglásnak, pontosabban illatfelismerésnek a rovarok elriasztásában vagy vonzásában való alkalmazási lehetőségeit vizsgálja – írja a prnewswire.com.

A növényvédelemben forradalmi változást hozhat, ha a kártékony rovarokat mesterséges illatokkal sikerül a termesztett növények körzetétől távol tartani, vagy a parazitákat közel vonzani, mert sokkal egyszerűbb lenne, ha nem kellene drága és az élő környezetet feleslegesen terhelő vegyszereket alkalmazni, csak megfelelő illatanyagokat bevetni a kártevők elriasztásához. Ennek eléréséhez még hosszú út vezet, de a vállalat már 400 illatmolekula értékelését elvégezte, amelyek közül nyolcnak a riasztó hatása a jelenleg használt DEET és Picaridin hatóanyagú szereknél erősebb volt.

A gépi illatfelismerésnek és az illatok rovarokra gyakorolt hatását vizsgálják

A gépi illatfelismerésnek és az illatok rovarokra gyakorolt hatását vizsgálják – Fotó: Shutterstock


Az Osmo vállalat – nemzetközi kutató csoportokkal együttműködve, valamint a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia eszközei alkalmazva – tovább folytatja az illatmolekulák keresését és osztályozását, illetve azok vegyítését és a különböző kártevőkkel szembeni alkalmazási lehetőségét.

Meg Younger, a Bostoni Egyetem biológia professzora szerint ez a megoldás a növényvédő szerek használatának visszafogásával és a környezet kímélésével óriási megtakarításokat eredményezhet.