"Nem elég a kartellezés, a trükközés a műtrágya árával, majd aztán a gazdák megfenyegetése, Bige László megint próbál visszaélni piaci erőfölényével. Eddig a gáz drágulásával indokolta a műtrágya árának emelését. Ehhez képest bár az elmúlt hetekben ingadozott a gáz ára, de alacsonyabb volt, mint az októberi csúcson, múlt héten mégis újabb áremelést akart letolni a gazdálkodók torkán. Ezzel kapcsolatos felháborodásomnak adtam hangot ma a Parlamentben" - írta Győrffy Balázs a közösségi oldalán a mai felszólása után.

Az Országgyűlés plenáris ülésén Győrffy Balázs (Fidesz) azt mondta, hogy Bige László nagyvállalkozó a műtrágyaárakon "spekulálva éveken át arcátlanul nyerészkedett a magyar gazdákon". A vállalkozó sok milliárd forintot "kaszálhatott" azzal, hogy erősen korlátozta a versenyt a műtrágyapiacon, a jogsértés hatásai továbbgyűrűzhettek az élelmiszerpiacra, ami minden magyar fogyasztót károsít - hangsúlyozta (MTI).

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára azt felelte, hogy Bige László "műtrágyakirály" jogsértő magatartásával jelentős károkat okozott versenytársainak és a magyar vásárlóknak. Fenntarthatatlan, hogy bárki is kárt okozzon a hazai gazdatársadalomnak és nyerészkedjen rajta - szögezte le.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy az előző évekhez képest a műtrágyaárak négyszeresükre növekedtek. Az agrártárca kiáll azért, hogy a gazdálkodókat és a magyar családokat senki ne károsítsa meg saját profitnövekedésének érdekében - összegzett. (MTI)

Számszerűsítik, hogy mekkora kár érte a gazdákat

Nagy István agrárminiszter a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnökével tartott közös november 29-i sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az Agrárminisztérium (AM) jelenleg azon dolgozik, hogy számszerűsítse, mennyi pénzzel károsította meg Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa a magyar gazdákat.

A Nitrogénművek Zrt. szerint versenyelőnyhöz jutnak a magyar gazdák

A Nitrogénművek Zrt. fizetett hirdetésében az áll, hogy Magyarországon a pétisó ára a nyugat-európai árszint alatt tartható a hazai magasabb földgázárak ellenére, ezzel versenyelőnyhöz juttatva a magyar termelőket. Mint írták, folyamatos termelésükkel és szállításaikkal biztosítják a hazai mezőgazdaság függetlenségét, hogy ne legyen kitéve az import folyamatos bizonytalanságának és időszakos extrém árazásának.

A Nitrogénművek Zrt. vezetése korábbi közleményében fogalmazta meg azt a javaslatot magyarországi és külföldi vásárlói számára, hogy a műtrágya-kijuttatási szezon kezdete előtt vásárolják meg a szükséges mennyiséget.

Ezzel elkerülhetik a 2022. első negyedévére várható szállítási problémákat és biztosíthatják maguknak, hogy a megvásárolt műtrágya ára az aktuális termelési költségekhez igazodjon.

Viták kereszttüzében a műtrágya-ellátás biztonsága

Az utóbbi időben sok vita alakult ki a műtrágya-ellátás biztosítása kapcsán, Nagy István agrárminiszter néhány nappal ezelőtt videóüzenetben is reagált a kialakult helyzetre, mint mondta, a műtrágya-kartellezés felbecsülhetetlen kárt okozott a gazdáknak.

Indexkép: Győrffy Balázs fideszes képviselő felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 30-án. MTI/Kovács Tamás