Idén Magyarországon 4 különböző helyen mutatták ki a paradicsom barna termésráncosodást (paradicsomkórt) okozó ToBRFV károsítót. Ennek a jelentős gazdasági kárt okozó vírusnak a terjedése tehát itthon is valós veszély, a fertőzés elleni védekezés csak hatékony prevenciós intézkedésekkel valósítható meg – írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a felhívásában.

paradicsom

A paradicsom barna termésráncosodása korán el kell kezdeni a védekezést – Fotó: pxfuel.com

A hivatal kiemelten felhívja a paradicsomtermesztő gazdák figyelmét az önellenőrzésen alapuló laboratóriumi vizsgálatok fontosságára, valamint a megfelelő megelőzés szükségességére. Aki ezeket elmulasztja, annak számolnia kell a károsító megjelenésének kockázatával és következményével, azaz az állomány megsemmisítésével.


Nébih prevenciós eljárásokról készített összefoglalójában kitér:

  • az egészséges vetőmag használatára. A paradicsom vetőmag Európában növényútlevél-köteles, harmadik országból történő behozatala pedig növényegészségügyi bizonyítványhoz kötött.
  • az önellenőrzésre, amellyel tovább csökkenthető a kockázat. A ToBRFV esetében ez a vetőmag tételes laboratóriumi ellenőrző vizsgálatát jelenti.
  • a termesztés és a forgalmazás során az általános higiéniai szabályok betartására.

Továbbá fontos, hogy a ToBRFV gyanú esetén a terjedés megakadályozása érdekében a termelőnek haladéktalanul értesítenie kell a területileg illetékes megyei kormányhivatalt.