Ha a haszonbérbeadó elhalálozik, a bérleti szerződés nem szűnik meg, csupán az örökösei lépnek be a bérbeadói pozícióba. Önmagában emiatt még nincs szükség a szerződés módosítására, az változatlan feltételekkel fennmarad, de a jogszerű földhasználat vagy a „volt haszonbérlői" ranghely igazolása szempontjából indokolt a szerződésben a felek pontosítása.

Hasonló a helyzet akkor is, ha a bérlő halálozik el. A szerződés ilyenkor változatlan feltételekkel fennmarad, de az előzőektől eltérően, a bérlő örökösei dönthetnek úgy is, hogy felmondják a szerződést. Ezt a jognyilatkozatot legkésőbb a jogerős hagyatéki végzéstől számított 30 napon belül tehetik meg. Ha nem tesznek ilyet nyilatkozatot, akkor a haszonbérlet változatlanul fennmarad.

Érdekes jogi helyzet alakul ki akkor, ha a felek a haszonbérleti szerződést aláírják, de még a hatósági jóváhagyás előtt valamelyikük elhalálozik.


Ilyenkor a haszonbérlet jog létrejötte ún. várományként kerül be a hagyatékba, tehát önmagában emiatt még nem lehetetlenül el a szerződés.

További földügyekkel kapcsolatos információk: ITT.

Indexkép: Pixabay