A Vidékfejlesztési Program (VP) 1300 milliárd forintos keretösszege 1531 milliárdra bővült a forint gyengülése miatt. Eredetileg ugyanis 310 forintos euróárfolyammal kalkulált az Agrárminisztérium, a magyar fizetőeszköz gyengülése miatt viszont most már 350 forintos árfolyammal számolva váltja át forintra az uniós támogatást – írja az Azonnali.hu a Növekedés.hu-n megjelent elemzés alapján.

A forint/euró árfolyam változásának köszönhetően az eddig meghirdetett támogatási programokhoz képest 2021 végéig újabb 115 milliárd forintos keretösszeg szétosztásáról döntött az Agrárminisztérium. A pluszpénzekből finanszírozzák többek között az októbertől induló, 80 milliárd forintos nagy állattenyésztési és kertészeti beruházási pályázatot.

tranktor gazdaság gyenge forint

Az uniós pénzekkel támogatott ágazatoknak kedvező a gyenge forint – fotó: Shutterstock

A gyenge forint egyébként mindenkinek kedvez, aki eurót akar költeni hazánkban. A magyar fizetőeszköz árfolyamának csökkenésével ugyanannyi euróért több forint jár az átváltáskor, vagyis több dolgot kapnak a pénzükért. A Magyarországon előállított termékeket olcsóbban lehet kivinni az országból, tehát a gyenge forint jó az exportra termelő cégeknek és mindenkinek, aki euróban jut bevételhez. Így az uniós pénzekkel támogatott ágazatoknak is, mint a hazai mezőgazdaság.

Aki viszont külföldön költené el a pénzét, az rosszul jár a romló forint árfolyammal: például drágább a külföldi utazás. A hazai fogyasztók sem örülhetnek a gyenge magyar fizetőezköznek, mivel a külföldről behozott termékek ára így magasabb lesz, ami tovább növelheti az inflációt.

Az euró 363,12 forinton forgott szerda reggel hét órakor, 98 fillérrel csökkent az árfolyama a kedd esti 364,10 forinthoz képest.