A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában sikeresen izolálták a koronavírust, Magyarországon először – jelentette be Müller Cecília, országos tisztifőorvos kedden a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Ezzel lehetőség nyílik a magyarországi vakcinafejlesztésre és új vírusellenes terápiák kipróbálására.

A kórokozót Kiss Zoltán virológus vezetésével sikerült izolálni, a vírust hazai és külföldi kutatók számára élő és nem élő változatban is rendelkezésre bocsátják. Az izoláció a vírus működésének jobb megismerésére is lehetőséget ad. Müller Cecília, elmondta: kutatóik nagy tapasztalatokkal rendelkeznek a jelenlegi vírus korábbi elődeiről is. Elkezdtek tesztelni egy vírusellenes szert is.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: nehéz megválaszolni mikor lehet ebből a sikerből védőoltatás, ezt a kutatók jobban tudják, egy új védőoltás kifejlesztése sokszor egy-két évig is eltarthat, de ez a siker óriási előrelépést jelent.

Több száz új fertőzött

Az országos tisztifőorvos azt is elmondta, hogy a következő napokban több száz új koronavírus-fertőzött lehet Magyarországon. Müller Cecília elmondta: továbbra is terjed a vírus, annak mértéke megfelel annak, amire számítottak. A következő napokban ezért megtöbbszöröződhet a fertőzések száma. Egy ember általában két-három másiknak adja át a fertőzést.

A legfontosabb továbbra is az, hogy amennyire lehet, ne érintkezzünk emberekkel, maradjunk otthon, fertőtlenítsünk és mossunk sokszor kezet!

Összefoglaló cikkünkben minden, a vírussal kapcsolatos hírünket megtalálod.