Megkötött szerződések alapján a lengyel vállalatok Szingapúrba irányuló élelmiszer exportja ebben az évben elérheti az 5 milló złotyt (~ 3,5 milliárd Ft) – számolt be a forsal.pl, lengyel hírportál.

Elsősorban friss és fagyasztott zöldségeket szállítanak majd a lengyel cégek – fotó: Pixabay

Ez gyakorlatilag az első évi kapcsolatot tekintve nagyon komoly, és elismerésre méltó teljesítmény, amely Szingapúr különleges helyzetéből adódik. Ez a törpeállam ugyanis a területének mindösze 0,9 százalékát kitevő termőföld területtel rendelkezik, így az élelmiszer szükségletének több mint 90 százalékát importból kénytelen fedezni.

Az ellátás biztonsága érdekében új beszerzési forrásokat keres, fontos tanulságokat leszűrve a koronavírus járvány következtében kialakult helyzetből. Ez kapóra jött a lengyeleknek az élelmiszer feleslegük egy részének levezetésére, amely főleg a tengeri szállítási révén vált lehetővé.

Fentiek alapján, lengyel szakértők a közeli jövőben szállítások folytatására, valamint további lengyel szállítók és termékek bekapcsolódására számítanak. Ezt támasztja alá a Singapore Food Agency (SFA) nyilatkozata, valamint a két ország között május 29-én a kereskedelmi kapcsolatok fejlesztéséről aláírt nyilatkozat. Az exporttermékek között az első helyen a friss és fagyasztott zöldségek, illetve halak, a baromfihús és a tojások, valamint különböző italok állnak.

Indexkép: Pixabay