Az utóbbi időben a hamisított és minőségileg kifogásolható méz egyre nagyobb mennyiségben van jelen az európai piacokon, és a méz a leggyakrabban és legkönnyebben hamisított élelmiszerek közé tartozik – olvashatjuk a politico.eu hírportálon.

Méz

Az EU tagországok összefognak a külföldi, hamisított és nem megfelelő minőségű méz teljes kizárására – Fotó: pxfuel.com

Köztudott, hogy a tagországokba a szigorú ellenőrzéseket is kijátszva nagy tömegű ellenőrizetlen méz érkezik be, amelynek első számú forrása a világ legnagyobb méztermelőjeként számon tartott Kína, jórészt az ottani lazább minőségi követelmények miatt.

A legáltalánosabban alkalmazott hamisítási mód a cukorszirup mézhez való hozzáadása, amelyet csak bonyolult vizsgálattal lehet felfedezni.


Az EU jelenlegi szabályai megkövetelik a méz származási országának a címkén való feltüntetését, de ha különböző országokból származó mézkeverékről van szó, az előírás nem pontos, mivel csupán annyit kell közölni, hogy a termék EU tagországokból vagy EU-n kívülről származik.

Az egyértelmű címkézést Franciaország, Portugália és különösen Szlovénia, vagyis a nagyszámú amatőr méhészek országai szorgalmazzák. Az EU tagországok agrárminiszterei a közelmúltban határozatot fogadtak el a részben vagy egészében harmadik országból származó méz címkézésének pontosításáról és szigorításáról, valamint a nem megfelelő minőségű méz teljes kitiltásáról.