Az egész kontinensen rekordmennyiségű készletek állnak rendelkezésre, Európába mégsem számíthatunk a gázárak csökkenésére - írta meg a Világgazdaság.

Rettegett téli hiány

Az orosz-ukrán háború kirobbanása után mindenki attól tartott, hogy hiányt szenvedünk gázból. Ez azonban már második éve nem történik meg, ennek ellenére a fogyasztóknak még mindig kimagasló gázárat kell fizetniük, ami hamarosan még tovább növekedhet - tette közzé a CNBC.

Az orosz szállítmányok lezárása ellenére 2022-ben sikerült elkerülni a válsághelyzetet, hiszen a tagállamok új beszállítóktól vásárolták a gázt. Az EU 2023. november végén rekordmagasságba, 97,5 százalék körüli gázkészlettel rendelkezett, így idén télen sem kell energiahiány miatt aggódnunk.

"Európa javuló energiatartalékai az idei télre a kínálati és keresleti oldalt érintő kormányzati intézkedések hatékonyságának, valamint a háztartások és a vállalatok következetes energiatakarékosságának köszönhetőek"

– írták meg a jelentésükben.


Gazdasági stagnálás

A csökkenő fogyasztáshoz a gazdasági stagnálás is hozzájárul. Szakértők úgy vélik, hogy 2024. március végére még a szokásosnál is magasabb, 55 százalék körül marad a gáztárolók töltöttsége az EU-ban.

Az európaiak óvatosabban és kevesebbet fogyasztanak, mint bármikor máskor. Az ellátás viszont stabil, a szállítmányok biztosítva vannak. Ennek ellenére a gázárak magasan maradtak, ami számtalan család életét nehezíti meg.

Inflációcsökkentő erő

Az utóbbi hetekben és hónapokban az energia volt a legjelentősebb inflációcsökkentő erő. Az euró-övezetben az éves infláció az előző hónapban 2,4 százalék volt, míg az energiaágazat 2022-höz képest 11,5 százalékos deflációt mutatott.

Elemzések szerint a kontinens jelenlegi gázárai a 2015-2019-es átlag felett vannak. 2031-ig nem is számítanak arra, hogy ez csökkenő tendenciát mutatna, eddig az évig biztosan e szint felett mozognak majd a díjak. Hozzá kell tenni, hogy az árak a legtöbb esetben több hónapos késéssel követik a nagykereskedelmi gázpiacokat. Ennek hatására a nagykereskedelmi gázárak 2022-es csökkenése még nem teljes mértékben tudott érvényesülni. Ezt James Waddell, az Energy Aspects európai gáz- és globális LNG-üzletágának vezetője mondta el. Hozzátette, hogy a nagykereskedelmi árak nagyjából négyszer alacsonyabbak, mint tavaly, de így is több mint kétszerese az átlagnak.

A háztartások sínylik meg a legjobban a magas gázárakat - fotó: pexels.com

A készletek gyorsan merülnek

Hiába a kínálat, egyelőre aggodalomra ad okot, hogy a kontinens gáztároló-kapacitása fel tud-e készülni a következő évekre. A hideg idő szinte azonnal lemeríti a készleteket. Mindez akkor is bekövetkezhet, ha az ázsiai kereslet növekedése sok LNG-t von el Európától.

A háztartásokra azonban továbbra is jelentős nyomás nehezedik, de igaz ez az iparra is, ahol így a termelést a kontinensen kívülre kényszerítik. Bár van remény arra, hogy az árak hamarosan csökkenjenek, ehhez azonban az időjárásnak, a geopolitikának, valamint a kereskedelemnek is együtt kell működnie.