Az Európai Bizottság nem engedélyezte Lengyelország számára a kedvezményes ÁFA-kulcsok további alkalmazását - írja a fruitveb.hu

alma

A lengyel kormány kénytelen lesz a magasabb ÁFA-kulcsokat visszaállítani a műtrágyákra, a növényvédő szerekre, a villamos energiára és az üzemanyagokra is – fotó: pixabay.com

A hír nagyon kedvezőtlen a lengyel gyümölcstermesztők számára

A legfrissebb adatok szerint végre csökkenni kezdett az infláció, ennek ellenére a lengyeleknek mégsem lehet felhőtlen az öröme.

Januártól ugyanis Lengyelországnak vissza kell állítania a műtrágyákra, növényvédő szerekre és üzemanyagokra korábban bevezetett kedvezményes ÁFA-kulcsokat – „köszönhetően" az Európai Bizottság döntésének.

Ez a hír nagyon kedvezőtlen a lengyel gyümölcstermesztők számára, mert január óta folyamatosan – egy átmeneti, februári csökkenést követően – emelkednek az árak.

Jacek Sasin miniszterelnök-helyettes elismerte, hogy az Európai Bizottság döntése miatt, amely az inflációellenes pajzzsal kapcsolatban megkérdőjelezett néhány intézkedést, a lengyel kormány kénytelen lesz a magasabb ÁFA-kulcsokat visszaállítani a műtrágyákra, a növényvédő szerekre, a villamos energiára és az üzemanyagokra is. Az egyetlen kivételt az élelmiszerek nullás ÁFA-kulcsának fenntartása jelenti majd.

Az egyetlen kivételt az élelmiszerek nullás ÁFA-kulcsának fenntartása jelenti majd

2021-ben eredetileg hat hónapos időszakra bevezetett, később 2022 végéig meghosszabbított inflációellenes pajzs részeként a 0%-os ÁFA-kulcs a korábban 5%-kal adóztatott alapvető élelmiszerekre vonatkozik.

2023. január 1-jétől az inflációellenes pajzs februári bevezetése előtti adókulcsok térnek vissza, amelyek mértéke:

  • a műtrágyák esetében 0% helyett 8% lesz
  • a növényvédő szereké 0% helyett 8% lesz
  • az üzemanyagé 8% helyett ismét 23% lesz
  • a földgázé 0% helyett 23% lesz
  • a villamos energiáé pedig 5% helyett 23% lesz.

permetezés

A növényvédő szerek ÁFA-kulcsa 0% helyett 8% lesz – fotó: pixabay.com

Mindez rendkívül rossz hír a gazdák számára, hiszen a termelési költségek újabb, hirtelen emelkedését jelenti. Mateusz Morawiecki miniszterelnök bejelentette, hogy az inflációellenes pajzs megmarad, de új formában. A kormány tervei szerint a Brüsszel által tiltott áfacsökkentést más inflációvédelmi mechanizmusokkal váltja fel.