Az út egyik felén tíztonnás, a másik felén kiszáradt a kukorica

Az idei év időjárás szempontjából óriási kihívások elé állította a gazdákat. A szántóföldi növénytermesztésben, akinek még volt korábban beszerzett inputanyaga és megfelelőek voltak az időjárási körülmények, azaz volt elegendő csapadék (vagy tudott öntözni a termelő), volt lehetőség a termény tárolására, azok jó évet zárnak. Az aszállyal sújtott területeken azonban még a növekvő terményárak sem biztos, hogy kompenzálták a terméskieséseket. Óriási különbségek alakultak ki a régiókban, akár táblán belül is.

Bognár Róbert

Bognár Róbert, a Budapest Bank agrárszakértője – Fotó: Budapest Bank

A Magyarországon termesztett zöldségek keresettek voltak a piacon, de a gyümölcstermesztőket megviselte a fagy és az aszály is. A kertészeti ágazat egészére igaz, hogy aki termésbiztonságot szeretne elérni, annak a korszerűsítés elkerülhetetlen, fagyvédelem, öntözés, jégháló nélkül szinte esélytelen hosszú távon jövedelmező gyümölcstermesztést folytatni.

Az állattenyésztők az emelkedő takarmányárakkal, majd az emelkedő energiaárakkal szembesültek a nyáron. Talán ők kerültek a legnehezebb helyzetbe, akik nem, vagy alig tudnak nyereséget kimutatni.

Mit hoz az új Közös Agrárpolitika?

Az uniós mezőgazdasági miniszterek 2021 júniusában elfogadták az Európai Parlamenttel a közös agrárpolitika (KAP) reformjának legfontosabb elemeit tartalmazó ideiglenes megállapodást. Az ezt megelőző költségvetési ciklusnál egy környezetvédelmi szempontokat sokkal jobban előtérbe helyező és a teljesítményalapú támogatásokat preferáló KAP jöhet létre.

Az új európai agrárpolitikában hangsúlyosabb lesz a környezetvédelmi intézkedések alkalmazásának szerepe, és célirányosabban támogatják a kisebb gazdaságokat, és segítik a fiatal mezőgazdasági termelőket a szakma megkezdésében.

A gazdálkodóknak így a mindennapi munkájuk során is ezeket a célkitűzéseteket kell figyelembe kell venniük, a beruházásai döntéseiket is ezekkel összhangban érdemes meghozniuk.

kukoricatábla és a gazda

Az új európai agrárpolitikában célirányosabban támogatják a kisebb gazdaságokat, és segítik a fiatal mezőgazdasági termelőket – Fotó: Envato

A Termőföldtől az asztalig stratégia egyes elemei nagy port kavarnak, hiszen egyelőre nem tudni, hogy a felhasznált növényvédő szerek és a műtrágyák 50 %-os csökkentése esetén milyen bázisértéket fognak figyelembe venni, és hogy melyik tagállamra milyen előírások fognak vonatkozni.

Szintén kérdéses, hogy hogyan alakul majd az EU-n kívüli országokból érkező import mennyisége, minősége és az előállítás körülményei amely az európai gazdák versenyképességének szempontjából nem elhanyagolható szempont.

Beruházási támogatások

A területalapú támogatásokon és a közvetlen kifizetéseken túl nagy lehetőség a beruházási támogatások elnyerése, és projektek megvalósítása. Bognár Róbert kiemelte:

„Mi a Budapest Banknál azt tartjuk szem előtt, hogy ezek a támogatások minél jobban hasznosuljanak. Olyan beruházások finanszírozásában veszünk részt, amelyeknek van piaci relevenciája, megtérülő fejlesztéseknek ígérkeznek. Ez a gazdálkodó és a bank közös érdeke. Egyedileg, cash flow alapon nézünk meg minden ügyfelet. Megvizsgáljuk a cég jövedelemtermelő képességét, kapacitásait, azok minőségét, milyen piacokat lát el, illetve, hogy az új beruházással miben lesz más, mint eddig, és annak milyen piaci hatásai lesznek. Igyekszünk minden gazda számára személyre szabott megoldással szolgálni."

Az agrárium mindegyik ágazatában és az élelmiszeriparban jelen vannak a bank szakértői, mindenhol vannak ügyfeleik. Együtt gondolkodnak a gazdákkal, van, akivel már a projekt megvalósítása elején az ideális megoldást keresik, vannak olyanok, akiknek egy sikeres befejezésében kell támogatást nyújtani.

Sokszor szóba kerül az, hogy a pályázók nem tudják befejezni a projektjeiket, mert az építőanyagok ára teljesen kiszámíthatatlanná vált, és lehetetlen tartani magukat a tervezett költségvetéshez.

„Én nem nevezném bukásnak, ha valaki emiatt eláll a projektmegvalósítástól. Egy beruházó akkor jár el helyesen, ha folyamatosan monitorozza, és ha kell felülvizsgálja a beruházását, amibe beletartozik, hogy az emelkedő építőipari árak, csúszó határidők ellenére megvalósítja a beruházást, vagy változtat a beruházás tartalmán, és csak csökkentett formában valósítja meg, esetleg eláll tőle" – hívta fel a figyelmet az agrárszakértő.

betakarítás

Teljes termékpaletta áll rendelkezésre a finanszírozáshoz – Fotó: pixabay

Teljes termékpaletta a finanszírozáshoz - Agribusiness

A Budapest Bank a vállalati üzletágban, a 300 millió forint feletti éves árbevétellel rendelkező ügyfelek esetében egyedileg vizsgálja meg a gazdák finanszírozási igényét, és részükre személyre szabott finanszírozást alakít ki.

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar szereplői számára teljes termékpalettával rendelkezik a pénzintézet: önerő-finanszírozás, éven belüli forgóeszköz finanszírozás, folyószámla rulírozó finanszírozási hitel, beruházási támogatásokhoz előfinanszírozási konstrukciók, bankgarancia, beruházási hitelek, éven túli tartós forgóeszköz hitelek, lízing, földvásárlási konstrukciók, integrátori finanszírozás. Ezekhez forrásként a Széchenyi Kártya Program termékei és az Eximbank refinanszírozási forrásai, valamint a Budapest Bank saját forrásai állnak rendelkezésre.

„Agribusiness-ről beszélünk, amely magába foglal minden ágazatot: szántóföldi növénytermesztés, állattenyésztés, kertészet, hozzájuk kapcsolódó inputanyagok kereskedelme, gyártása, élelmiszeripar" – sorolta a szakértő.

Feldogozott termékek, környezetbarát termelés, rövid ellátási láncok, tudatos tervezés

Bognár Róbert szerint a mezőgazdaság és az élelmiszeripar jövőképét nagyban meghatározza az, hogy a termelés szerkezete milyen mértékben tud majd elmozdulni a magasabb hozzáadott értékkel rendelkező, feldogozott termékek hazai előállítása és értékesítése irányába.

Ezeknek a termékeknek a piacon való elhelyezése azonban nem megy egyik napról a másikra, ki kell építeni a feldolgozó kapacitásokat és olyan piacot szükséges felépíteni, amelyek megfizetik a hozzáadott értéket. Csak ebben az esetben lesz rentábilis egy élelmiszeripari beruházás. Export esetén ugyanez a helyzet.

De érdemes elmozdulni a termelőknek a rövid ellátási láncok felé is. Itt ugyanis regionális szinten tudják értékesíteni termékeiket, megtakarítva a nagyobb távolságokra való szállítás költségeit. Ez egyébként egybevág a Green Deal elveivel is.

termőföld

A technológiai fejlesztésnek mindig egyedileg kell igazodnia a helyi sajátosságokhoz, termelési feltételekhez – Fotó: Envato

Bognár Róbert szerint az elmúlt időszak bebizonyította: nem működőképes az a modell, hogy mindent ott kell előállítani, ahol a legolcsóbb, különösen akkor, amikor az ellátási láncban zavarok vannak. Folyamatosan nyomon kell követni a világpiaci eseményeket, és adott esetben inkább diktálni, olyan termékekkel a piacra lépni, ami akár világelső is lehet.

A precíziós gazdálkodásra kitérve megjegyezte, hogy minden gazdaság más és más, különböző technológiai és pénzügyi ismérvekkel rendelkeznek, ezért nem lehet egy mindenki számára ideális fejlődési pályát leírni a fejlesztésben/modernizációban. Ahogy arra sincs egységes szabály, hogy milyen technológiai fejlesztéssel kell indítani egy modernizációt és mi az, ami még várhat. Egy technológiai fejlesztésnek mindig egyedileg kell igazodnia a helyi sajátosságokhoz, termelési feltételekhez, a cég helyzetéhez.

Amit érdemes kiindulásként szem előtt tartani: azon a területen érdemes a fejlesztést elvégezni, ahol az egységnyi beruházási költség a legnagyobb hasznot hozza, leghatékonyabban hasznosul.

Példaként említette, Lehet, hogy érdemesebb első lépésben egy meglévő vetőgépet „kiokosítani", mint venni egy műhold vezérelt traktort. Nincs egységes recept, egyedileg kell megvizsgálni és értékelni.