Ennek hatására inzulin szabadul fel a szervezetben, ami drasztikusan megnövelheti a vércukorszintet. A görögdinnye glikémiás indexe elég magas, így ha valaki sok dinnyét eszik és nem fordít kellő figyelmet a mozgásra, a glükóz zsírrá alakulhat és elkezdhet lerakódni a hasi területen, illetve a combokon.

A glikémiás index azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszer milyen mértékben növeli a vércukorszintet. Az alacsony glikémiás indexszel rendelkező élelmiszerek általában lassabban szívódnak fel, ezért kedvezőbbek a cukorbetegek számára. Az alacsony glikémiás index és a magas rosttartalom két fontos tényező, melyek nélkülözhetetlenek a vércukorszint szabályozásában.

dinnye

A görögdinnye sokak kedvence (e sorok szerzőjéé is), de a cukorbetegeknek nagyon nem ajánlott – forrás: Pixabay

A gyümölcsök nagyszerű vitamin- és rostforrást jelentenek még egy cukorbeteg számára is, de nem mindegy, mit fogyasztunk.

A magas cukor- és kalóriatartalmú gyümölcsök, mint a szőlő vagy a banán, általánosságban kerülendők. Ilyen a mangó, a banán, a papaya, az ananász is. De még egy alacsony GI-szel rendelkező élelmiszerrel is csínján kell bánni, mivel az elhízás ronthatják a cukorbeteg állapotát. A diófélék és a magvak, valamint néhány gyümölcs fogyasztása például csak kis mennyiségben ajánlott cukorbetegeknek, mivel ezek magas zsír- és közepes szénhidráttartalommal rendelkeznek.Különösen oda kell figyelni az olyan magas szénhidráttartalmú gyümölcsökre, mint a banán, a szőlő, melyek kifejezetten nem ajánlottak, vagy csak nagyon kis mennyiségben fogyaszthatók. Ajánlott viszont az alma, az eper, az őszibarack, a grapefruit, a szilva, a narancs, a körte, a cseresznye és a bogyósok. Azonban ezeknél is fontos odafigyelni a mennyiségre és a mértékletességre.

Ugyancsak problémás az aszalt gyümölcsök fogyasztása, mert egy-egy szemben rengeteg cukor koncentrálódik az aszalás során, ráadásul nem ritka, hogy ezek is tartalmaznak extra cukrot. De a gyümölcslevekkel, turmixokkal is könnyen melléfoghatunk, mert a legtöbbjük tele van hozzáadott cukorral.