A beruházások jelenleg is folyamatosak, az idei évben megkezdett közel 5 millió eurós fejlesztése, a biomasszakazán-bővítés 2018. év végére valósul meg. A beruházásnak köszönhetően a vállat csökkenteni tudja a jövőben az üvegházhatású gázok kibocsátását és fosszilis energiafelhasználását, ezzel is hozzájárulva környezete megóvásához. Reng Zoltánnal, Hungrana Kft. vezérigazgatójával beszélgettünk.

Az idei év is elég aktívan indult a cég életében. Milyen célokat határozott meg a menedzsment 2017-re?

Reng Zoltán

Valóban nagyon eseménydúsan indult a 2017-es évünk. Tavasszal egy újabb nagyszabású beruházásba kezdtünk a meglévő biomassza kazánunk bővítésével, mely nemcsak gazdaságosabb termelést eredményez a jövőben, de lehetőségünk nyílik a gyár teljes hő- és gőzenergia-igényét megújuló forrásból előállítani. Biomassza kazánunkban jelenleg mintegy 60.000 tonna szalmát és 12-15 ezer tonna napraforgóhéj pelletet égetünk el évente. Ezzel a technológiai gőzigényünk mintegy kétharmadát vagyunk képesek előállítani.

A beruházás megvalósulása és a bővített biomasszakazán üzembe helyezése jövő év végére várható. Ezzel párhuzamosan számos kisebb hatékonyságnövelő beruházást indítunk útjára az idei évben, ezeknek a pozitív hatása is hosszútávon érvényesül majd. Nagy hangsúlyt fektetünk a környezeti hatásokat mérséklő technológiák kifejlesztésére és integrálására, ezért fontosnak tartjuk, hogy számottevő mértékben csökkentsük az üvegházhatású gázok kibocsátását, illetve a fosszilisenergia-felhasználásunkat.

A tervekhez képest eddig hogyan alakult a Hungrana számára ez az év?

A tulajdonosok, a menedzsment által előre meghatározott célszámokat terv szerint sikerült teljesítenünk, és véleményem szerint az év hátralévő részében is tartani tudjuk a kitűzött célok elérését. A tervezett beruházások időben elkezdődtek, és törekszünk rá, hogy az elképzeléseinknek megfelelően haladjunk a megvalósításuk felé. Emellett továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk a partnereinkkel folytatott párbeszédre, melynek keretében idén is megrendezésre került szakmai programunk, a II. Hungrana Gazda Konferencia, melyen az agrárszektort érintő kérdésekről hallhattak színvonalas szakmai előadásokat a jelenlévők.

Hiszem, hogy a közös gondolkodás az ágazat szereplői között elengedhetetlen részét képezi a fejlődésnek. Úgy véljük, hogy a termelők sikere a mi sikerünk is. Ha tudunk valami újat nyújtani számukra, amivel ők sikeresebbek lehetnek, akkor hatékonyabban, fenntarthatóbban és gazdaságosabban tudnak termelni. Mindez hozzá fog járulni a mi sikerünkhöz is.

A tavalyi évben került bevezetésre a Hungrana új partnerstratégiája. Igen, pont egy évvel ezelőtt kezdtünk el az új partnerstratégiánk mentén dolgozni és együttműködni a partnereinkkel, akikről elmondhatjuk, hogy hosszú évekre, évtizedekre nyúlik vissza a munkakapcsolatunk. Az elképzelésünk és a bevezetett partnerstratégia bevált, határozottan elmondhatjuk, hogy már látszanak az eredményei. Több partnerünk van, mint a tavalyi évben, és szorosabb együttműködéseket is sikerült kialakítani számos termelővel, beszállító partnerünkkel. Cégünk folyamatos növekedése és piaci bővülése a hazai gazdálkodók áldozatos munkája nélkül nem volna lehetséges.

A termelőkkel kialakított hosszútávú kapcsolatok jelentik a Hungrana számára a kiszámíthatóság és stabilitás alappillérét.

Hosszútávon gondolkodunk és ennek megfelelően is cselekszünk, mely partnereink számára is kiszámíthatóságot és biztonságot jelent.

Milyen változásokkal kell szembenézni az agrárszektor szereplőinek és hogyan készül erre a Hungrana?

A cukorkvótarendszer kivezetése előre nem látott kihívásokat támaszt velünk szemben, erre már közel egy éve elkezdtünk felkészülni. Célunk a szabad versenyben való megfelelés és természetesen a piaci helyzetünk megőrzése. A globális verseny egyre jobban érezteti hatását. A hatékonyság növelés napjainkban központi kérdéssé vált. Ehhez megfelelő technológiákat, gépeket, szaktudást kell alkalmazni, amihez elengedhetetlen a folyamatos fejlesztés, innováció.

A 2020-ig biztosan futó EU-s agrártámogatások jövője is bizonytalan, ezért azt gondolom, hogy ezekben az években kell mindent megtennünk annak érdekében, hogy egy esetlegesen

csökkenő támogatási intenzitás mellett is sikeresen és eredményesen tudjon termelni a magyar gazda,

és az agrárszektor szereplői a későbbiekben is meg tudják tartani pozíciójukat.

A Hungrana különösen nagy hangsúlyt fektet a társadalmi szerepvállalásra…

A társadalmi felelősségvállalás a vállalati kultúránk szerves részét képezi, és a Hungrana Kft. irányítása, valamint a működése során hozott döntésekben állandó és kiemelt szerepet játszik. Évtizedek óta megbízható partnerei vagyunk a térség civil és non profit szervezetinek, ahogyan a helyi önkormányzatnak is. Nagy megtiszteltetés ért bennünket ez év május 29-én, amikor a közgyűlés elfogadta és megszavazta a Fejér Megyei Önkormányzat és a Hungrana Kft. együttműködési és partneri megállapodását. Külön öröm számunkra, hogy első alkalommal kötött a Fejér Megyei Önkormányzat ilyen megállapodást. Visszaigazolás számunkra, hogy amit teszünk, azzal értéket teremtünk közvetlen és tágabb értelembe vett környezetünk számára is, valamint kiemelkedő és meghatározó szereplői vagyunk a térségnek.

www.hungrana.hu

Hungrana